Suntem într-o luptă continuă cu orice.

Ne încăpățânăm să menținem relații în care suntem nefericiți cu partenerii de viață căutând scuze ca ”e bine pentru copii să crească lângă amândoi părinții” sau ”se poate și mai rău de-atât”, ”parcă tot e mai bine decât să fii singur”. Lasă că pot eu să le duc pe toate, zi de zi, doar e o luptă viața, deci te luptă.

Mergem la același serviciu pe care-l detestăm, unde șeful ne umilește, dezgustați de aceeași rutină nesfârșită, complăcându-ne mereu, doar pentru a păstra acea ”siguranță a zilei de mâine”. Ne mândrim apoi că am stat un număr impresionant de ani la același loc de muncă, fără a acorda prea mare importanță faptului că acești ani sunt plini de zile nefericite.

Declarăm făloși că avem o grămadă de prieteni, în ciuda faptului că suntem prinși într-o competiție continuă cu ei pentru cine are viața mai frumoasă și mai împlinită. Le simțim răutățile și invidiile, răbufnim și noi din când, dar excludem varianta înstrăinării. Suntem prieteni de-o viață, așa e relația noastră dintotdeauna. Nu e ușor să ai prieteni.

Suntem într-o luptă neîncetată cu copiii noștri. Micuți impertinenți trebuie să înțeleagă odată cine e șeful. Noi le vrem numai binele și ei nu pot înțelege asta decât dovedindu-le mereu cine e mai puternic și cine are întotdeauna dreptate. 

Suntem într-o luptă neîncetată cu noi înșine. Da, pot să am și carieră strălucită, să cresc și copii, să mențin și casa curată ca oglinda, să am o viață socială bogată, să fiu soțul/soția ideală, să fiu cel mai bun bucătar din zonă, să fiu un prieten de nădejde, să fac sport de întreținere și să reușesc să mă delectez apoi fără să adorm cu o carte sau o piesă de teatru. Nu mai contează că limitele fizice și psihice sunt întinse la maxim. Eu sunt un luptător și asta e o luptă pe care trebuie să o duc pentru a le dovedi tuturor ce persoană capabilă sunt.

Suntem într-o luptă neîncetată cu necunoscuții, mereu prezenți atunci când un verdict de judecată necerută, se impune să fie auzit din gura noastră. Vom fi critici aspri ai oricărei greșeli făcută de ceilalți, transformați peste noapte în experți ai oricăror domenii, guru ai sufletului omenesc și deținători ai adevărului absolut. Nu contează prea mult că în viața noastră e furtună atunci când putem emite judecăți de valoare asupra celorlalți.

Ne minunăm apoi scârbiți că emisiunile ce prezintă cazuri sociale, scandaluri între vedete sau știri șocante au un rating impresionant. Ne e greu să acceptăm că avem nevoie de ele ca de aer pentru a ne simți mai bine cu noi înșine, pentru a ne compara cu cei mai nefericiți, pentru a ne valida alegerile, pentru a simți, în sfârșit, că în viața aceasta privită ca o luptă, noi suntem învingătorii din ea.

Ceea ce, din păcate, mulți dintre noi nu am descoperit încă este că pentru a fi un adevărat învingător în viață, uneori trebuie să înveți să pierzi!

Sursa foto: http://writm.com

 

O luptă fără învingători
Tagged on:                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *