Aniei îi place teribil de mult pâinea prăjită. Îi plac mâncărurile crocante, dar pâinea prăjită în mod special.

Cea mai rapidă gustare și pe care sunt convinsă întotdeauna că o va devora cu poftă este celebrul grilled sandwich al americanilor. Așez bucăți de cașcaval între două felii de pâine, topesc unt în tigaie și pun sandwich-ul acolo. Când devine  maro auriu, îl întorc, mai adaug unt și-l las până se topește cașcavalul. Dacă este nevoie, presar puțină sare de Himalaya deasupra.

Dar îmi doresc ca păpădia să mănânce mai variat și mai sănătos de-atât, așa că am început să experimentez mai multe paste tartinabile care să fie acceptate alături de pâinea prăjită.

Deocamdată am descoperit trei care au avut succes, dar am un feeling că voi mai reveni asupra acestui subiect.

Pastă de ardei copt cu busuioc și mentă

Ingrediente:

-1 ardei capia

-50 g brânză

-1 cățel de usturoi

-1/2 lingură zeamă de lămâie

-1/2 linguriță oregano uscat

-4 frunze de busuioc

-2 frunze de mentă

-1 lingură ulei de măsline

-sare

-piper

Aceste ingrediente sunt pentru o jumătate de porție pentru că nu știam încă dacă ne va plăcea. Acum vă recomand să faceți porție întreagă și să dublați cantitatea ingredientelor.

Ardeiul se coace 10-15 minute în cuptorul preîncălzit la 200 de grade C, apoi se lasă într-un vas acoperit până se răcește. Se curăță mult mai ușor așa.

Se pun toate ingredientele în blender (exceptând sarea, piperul și uleiul de măsline).

Când au fost mărunțite bine, se adaugă treptat și uleiul de măsline, amestecând mereu. Se potrivește de sare și piper.

Eu am folosit o brânză de vacă sărată și nu a mai fost nevoie deloc de sare.

Pastă de ciuperci cu smântână și pătrunjel

Ingrediente:

-160 g ciuperci champignon

-2 căței de usturoi

-1 legătură mică de pătrunjel verde

-3 linguri de smântână

-ulei de măsline pentru prăjit

-sare

-piper

Ciupercile se curăță și se călesc în puțin ulei de măsline, cu usturoiul și puțină sare și piper.

Se scurg apoi bine de ulei și se adaugă în blender alături de pătrunjelul verde.

După ce le-ați mărunțit bine, adăugați smântâna și amestecați.

Potriviți gustul cu sare și piper, dacă mai este nevoie.

Pate aromat din ficat de pui

Aniei îi place să mănânce pate din ficat pe o felie de pâine prăjită sau chiar gol cu lingurița. Eu, însă, nu prea sunt atașată de ideea de a nu ști exact ce conține, așa că am decis să-i fac un pate de casă. Simplu, sănătos și delicios!

Ingrediente:

-250 g ficat de pui curățat

-50 g unt la temperatura camerei

-2 ouă

-1 ceapă mică

-4 căței de usturoi

-câteva crenguțe de cimbru verde

-1 linguriță de rozmarin uscat

-3 frunze de dafin

-sare

-piper

Ficatul se pune la fiert până când se adună spuma la suprafață. Se aruncă apa și se pune din nou la fiert, pentru 15-20 de minute, într-o altă apă în care adăugăm ceapa curățată și tăiată în patru, cățeii de usturoi, crenguțele de cimbru, rozmarin, foile de dafin și sare.

Ouăle se fierb tari. Gălbenușurile se pisează împreună cu untul într-un vas. 

Se scoate ficatul și se mărunțește bine. Peste untul cu gălbenușuri, se adaugă ficatul, ceapa, usturoiul, frunzele de cimbru, rozmarinul și 2 linguri de apă aromată în care a fiert ficatul și se mixează cu blenderul. Se potrivește de sare și piper.

Puteți umple albușul fiert pe care nu l-ați folosit cu pate-ul obținut.

Acest pate iese extrem de cremos și aromat, mult mai bun decât cel cumpărat și mult mai sănătos. Ania îl adoră!

Eu iubesc maionezele pe care, însă, nu prea vreau să i le servesc Aniei. Aceste paste tartinabile înlocuiesc perfect maionezele și pot fi mâncate și de păpădii, unse pe pâine prăjită, pe biscuiți sărați sau cu bețigașe de legume crude.

Poftă bună!

 

 

Paste tartinabile pentru micul dejun
Tagged on:                                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *