Ragu este un termen din bucătăria italiană şi semnifică un sos pe bază de carne care este servit cu paste. Cele mai cunoscute ragu sunt: ragu alla bolognese, ragu alla napoletana şi ragu alla Barese.

Dorin, bunicul matern, este pasionat de grădinărit. Are o frumoasă grădină de legume care ne oferă o grămadă de bunătăţi proaspete, fără chimicale, eco, bio şi gustoase: ceapă, usturoi, fasole verde, spanac, sfeclă roşie, ţelină, ardei gras, roşii, ardei iute şi multe verdeţuri: cimbru, busuioc, pătrunjel, ţelină, leuştean, mentă.

Anul acesta, recolta de roşii a fost minunată: mari, zemoase, frumoase şi extrem de parfumate.

Pentru că Ania iubeşte pastele, pentru că voiam să profit de bunătăţile din grădină şi pentru că aveam o bucată de pulpă de vită în frigider care trebuie gătită un timp mai îndelungat ca să poată fi mestecabilă, am decis să fac acest ragu cu carne de vită, verdeţuri şi roşii proaspete din grădină.

L-am rugat pe Dorin să ne toace carnea mărunt, pentru că este posesorul unei maşini de tocat carnea, am cules legumele şi verdeţurile din grădină şi m-am apucat de treabă:

Ingrediente:

-500 g carne tocată de vită

-5 roşii mari

-200 g de caşcaval

-1 pachet de spaghete

-1 ceapă

-2 căciulii mici de usturoi

-3 crenguţe de cimbru verde

-pătrunjel

-frunze de ţelină

-leuştean

-2 foi de dafin

-sare, piper

-ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Am curăţat şi spălat ceapa pe care am tăiat-o julienne şi usturoiul pe care l-am pisat cu presa. Am decojit roşiile pe care le-am pus în blender şi le-am transformat într-un minunat suc de roşii. Am spălat verdeaţa, am tocat frunzele de pătrunjel, leuştean şi ţelină. Am rupt frunzele de pe două crenguţe de cimbru.

După ce am încins uleiul într-o tigaie încăpătoare, am călit ceapa şi usturoiul cu un praf de sare, câteva minute, până când ceapa devine translucidă.

Am adăugat carnea tocată şi am lăsat-o până şi-a schimbat culoarea. Am condimentat cu sare, piper şi câteva frunze de cimbru verde. Am adăgat o ceaşcă de apă şi am lăsat-o să fiarbă la foc mic, cam 45 de minute, până când apa s-a evaporat.

Am turnat apoi sosul de roşii peste carne, am pus restul frunzelor de cimbru, frunzele de leuştean, de ţelină, o crenguţă întreagă de cimbru şi foile de dafin.

Am lăsat să fiarbă până când acest ragu a scăzut puţin.

Între timp am fiert spaghete la foc mare, într-o oală încăpătoare cu sare, doar trei minute cât să devină maleabile.

Am adăugat spaghetele în ragu şi le-am mai lăsat câteva minute cât să se răsfeţe puţin cu sosul de roşii.

Am scos foile de dafin, crenguţa de cimbru şi am adăugat caşcavalul răzălit.

Am potrivit de sare şi piper.

Acest ragu de vită cu verdeţuri şi roşii a fost mega hit! Deşi păpădia mâncase deja cina, a reuşit să mai devoreze încă jumătate de castronel cu spaghete.

Poftă bună!

 

 

Spaghete cu ragu de vită şi verdeţuri
Tagged on:                                                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *