Emoțiile vor fi întotdeauna mai puternice decât raționalul.

Deși cunoaștem pe dinafară casele, curțile, beciurile și garajele noastre, deși știm că noaptea nu schimbă cu nimic lucrurile de peste zi, deși rațional acceptăm că nu există monștri, stafii, fantome, tot vom fi încercați de un fior de teamă atunci când trebuie să orbecăim în întuneric. Vom înainta cu toate simțurile ascuțite, întinși ca un arc, gata să reacționăm, pregătiți în orice moment pentru un atac supranatural iminent.

Cu toate că rațional avem puterea de a recunoaște că pereții nu se mișcă singuri de la locul lor, că spațiul în care ne aflăm nu se micșorează de la sine, că nu încearcă malițios să ne sufoce, emoțiile claustrofobiei vor învinge orice argument logic am putea aduce în ajutorul nostru.

Deși suntem convinși că partenerul romantic nu ni se potrivește, că ne facem rău unul altuia, că avem principii de viață diferite sau chiar, uneori, că ne sunt încălcate de către acesta limitele securității proprii, vom declara sus și tare că iubirea învinge tot, vom spera mereu la o schimbare ce știm că nu va veni, ne vom lăsa conduși de emoții în acest labirint amoros care nu vrea să accepte partea rațională.

Putem astfel înțelege mai bine de ce un zvon aparent inofensiv poate crea în unele situații o întreagă catastrofă pentru imaginea de sine.

Știrile negative, cele șocante, denigratoare, amenințătoare au un impact mult mai mare asupra noastră decât cele în care viața curge firesc, cu floricele pe câmpii și fluturi în păr bălai. Aceste știri vor fi preluate imediat de toate agențiile de media și vor crea un cutremur de o magnitudine impresionantă. Mai mult decât atât, chiar dacă ulterior, acel zvon se va dovedi, rațional, că a fost fals, nu va avea puterea să șteargă toată furtuna emoțională pe care a lansat-o. Lumea nu mai este interesată de ce se întâmplă după, pecetea a fost deja pusă, dosarul clasat, eticheta scrisă cu litere mari, citețe și raționalul uitat într-un colț prăfuit și întunecat.

E foarte ușor să plasezi un zvon. Iei câteva ingrediente cu impact emoțional puternic, le forțezi să se potrivească într-un puzzle din care multe piese lipsesc și eliberezi zvonul spre urechi dornice să-l asculte. Mai greu este însă atunci când ar trebui să îți asumi responsabilitatea deciziei tale. Nu toată lumea are bifată la principii de viață și integritatea. Uneori, lăsăm frustrările să acționeze în locul nostru. Moralitatea nu pare să aibă un rol în acest film. În final, descărcarea emoțională e mai puternică decât judecata logică. Nu a decis chiar natura însăși acest lucru?!

Sursa foto: personalitateautentica.wordpress.com

 

 

Un zvon cu mare priză la public
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *