Persoanele care îmi dau tot timpul dreptate îmi crează disconfort. Într-o relație autentică este imposibil să nu existe opinii contrare. Dacă un prieten va fi de acord cu orice scot eu pe gură mă va face să mă întreb cât din ceea ce îmi arată este adevărat și ce se ascunde dincolo de fațadă. În plus, va impune relației noastre un soi de amabilitate politicoasă pe care eu am probleme în a o gestiona. Pot manageria formalitatea în situații sociale care impun acest cod de conduită dar, în timpul liber, eu prefer viața haioasă și reală a imperfecțiunilor. 

Nu-mi place nici tipul de prieten care simte nevoia în permanență să se opună, găsind pretexte, nu pentru că așa gândește sau crede cu adevărat ci pentru că are nevoie de conflict pentru a-și refula frustrările sau pentru a se evidenția. Îmi plac oamenii care s-au dumirit nițeluș cine sunt ei și căror principii de viață au ales să le fie fideli.

Ca atare, nici eu nu voi fi genul de prieten care să te menajeze atunci când simte că greșești. Te voi ridica dacă ești la pământ, te voi ajuta să-ți recapeți puterile dar atunci când îți vei fi găsit liniștea, îți voi spune opinia mea. Niciodată în fața celorlalți. În ceea ce-i privește pe ei,  vei avea toată susținerea mea. Când însă ne vom găsi doar noi singuri, într-o atmosferă relaxantă, vei înțelege cum văd eu lucrurile.

Unul dintre cele mai importante lucruri într-o prietenie este, din punctul meu de vedere, să nu pleci pe premisa că deții adevărul absolut. Niciodată. Îți poți susține cu tărie convingerile dar argumentate logic. Păstrează întotdeuna vederea laterală. Fii deschis la opinia celuilalt. Poate că o vei crede sau poate nu. Dar asta e mai puțin important. Ia în calcul posibilitatea ca tu să fi văzut lucrurile greșit până în acel moment și atunci te vei fi îmbogățit cu o revelație. Ia în calcul posibilitatea ca, empatizând, să-l ajuți pe cel din fața ta să vadă mai bine adevărul tău. Dar mai presus de toate, ia în calcul posibilitatea că fiecare are dreptatea lui. Ceea ce ți se potrivește ție, se poate să nu rezoneze cu ceea ce i se potrivește lui. Și atunci, îți doresc puterea și înțelepciunea de a accepta că lupta pentru adevăr are mai multe nuanțe și atunci când vorbim despre un prieten, nu există câștigători sau învinși.

Sursa foto: www.bzi.ro

 

 

Un prieten pe sufletul meu
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *