A apărut o știre conform căreia unui individ în vârstă de 52 de ani i s-a sustras bicicleta lăsată nesecurizată din fața unui local din Deva, de către un alt individ în vârstă de 63 de ani, domiciliat în localitatea Cugir, Alba, cunoscut pentru practicarea cerșetoriei folosindu-se de un cărucior cu rotile pentru cei cu dizabilități locomotorii, deși este apt de a se deplasa fără probleme. Polițiștii locali l-au reperat în 15 minute dar acesta a refuzat să se predea, obligându-i pe aceștia să alerge după el până la capturarea lui.

Cred că suntem prea mult obișnuiți să privim acuzator și să judecăm lucrurile fără empatie așa că eu vreau să mă erijez în apărătorul hoțului.

În primul rând, nu se cunosc intențiile acestuia. Poate a avut un moment de dezorientare și a crezut că se găsește într-unul din orașele civilizate unde primăria pune la dispoziție biciclete pentru cei grăbiți. Iei liniștit vehiculul găsit liber, îți vezi de treburi și lași bicicleta în alt colț de oraș, acolo unde ți-ai terminat treaba. Cum hoțul nu a reușit să părăsească orașul, nu putem fi siguri de intențiile lui.

Cred că trebuie să aplaudăm la scenă deschisă și să încurajăm hoțul care a reușit să treacă de la patru roți, la două, fără ajutorul nimănui.

Atât victima cât și hoțul merită apreciați pentru că folosesc un mijloc de transport nepoluant, participând astfel la salvarea planetei nostre și că, în ciuda vârstei, sunt un exemplu pentru tinerii care refuză să facă sport. Ba mai mult, hoțul a încurajat și polițiștii locali să apeleze la mișcare, îndrumându-i în direcția alergatului.

Oricâte prejudecăți am avea, trebuie să apreciem devotamentul hoțului, modestia și spiritual civic al acestuia. Putea foarte ușor să fure o mașină nou-nouță din orașul de baștină dar el a ales să susțină activ industria Cugirului atacând în schimb bicicletele Devei. Eu sunt de părere să-l facem cetățean al orașului nostru pentru că avem nevoie de astfel de oameni printre noi. În plus, prea s-a dezvoltat Sibiul ăsta în ultima vreme.

Și nu în ultimul rând, trebuie apreciată trecerea la acțiune. În loc să așteptăm mereu cu mâna întinsă, cred că ar trebui să luăm și noi exemplul hoțului și să trecem la fapte. În fond, dacă mai marii țării noastre pot, cred că am izbuti și noi. 200 000 de lei nu e o sumă tocmai mică și, cu puțină creativitate, mai o bicicletă, mai un ou, cred că am reuși să ne încadrăm cu toții până în acest prag.  

Articol apărut în http://www.anchetadehunedoara.ro/opinie/.

Sursa foto: http://thebestbikelock.com

 

 

Un hoț neapreciat cum se cuvine
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *