Întâmplător sau nu, în ultima perioadă, în newsfeed-ul meu de facebook îmi tot apare un citat al lui Enrique Falabella (recunosc, habar nu am cine e), care zice așa: A child who sings is a happy child (un copil care cântă e un copil fericit). Nu numai că rezonez perfect cu acest citat dar mă încântă de fiecare dată când îl văd: păpădia este extrem de cântăcioasă, de veselă și de fericită.

Nu cântă întotdeauna cântecele standard, de multe ori compune chiar ea melodii și versuri care o bucură.

Primul cântec care i-a plăcut Aniei, pe care dansa de câte ori îl auzea și pe care l-a fredonat înainte să poată chiar vorbi, este Dacă vesel se trăiește, mai exact, varianta englezită: If you’re happy and you know it.

Când eram în ciclul gimnazial, am avut o profesoară de franceză foarte drăguță, doamna Iliuță care ne-a învățat (printre multe altele) și acest cântec în 4 limbi: engleză, franceză, japoneză și rusă. Cumva, deși a trecut multișor de atunci, mi-au rămas întipărite în minte toate variantele.

Periodic, Anușca îmi cere să-l cânt în toate variantele.

Cea mai drăguță parte însă vine atunci când termin și păpădia începe să cânte varianta ei proprie și personală. Nu o pot reda exact pentru că acest cântec este un organism viu care se transformă la fiecare interpretare, în funcție de inspirația și dispoziția fetițului, dar primele două versuri sunt neschimbate și el sună cam așa:

Dacă vesel se trăiește

Ia-ți un câine,

Și ai grijă de el

Și să nu-l dai

Și să-l iubești

Și să te joci cu el,

Dacă vesel se trăiește

Ia-ți un câine!

Cred că mesajul transmis este foarte clar și, cel puțin pentru mine, extrem de puternic. Empatia, compasiunea, iubirea, bucuria, toate strălucesc mai luminos atunci când ai cățeluși.

Așa că nu mai stați pe gânduri și ascultați sfatul fetiței mele minunate și magice:

Dacă vesel se trăiește, ia-ți un câine!

Sursa foto: www.amazon.com

Un citat cu rădăcini vesele și cântăcioase
Tagged on:                                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *