Ne jucăm, bineînțeles, de-a cățelul. Eu stau pe jos iar Ania, cocoțată pe spătarul canapelei, sub formă de cățeluș ce-și ține delicat o lăbuță ridicată și are limba scoasă de-un cot, performează o serie de salturi și căzături spectaculoase printre marea de plușuri răspândite pe canapea. Mă transform automat în comentator sportiv care apreciază fiecare record artistico-sportiv stabilit de păpădiu. Este evident pentru toate jucăriile din cameră că sunt un comentator părtinitor și implicat emoțional, după îngrijorarea care însoțește unele comentarii și după entuziasmul cu care aplaud evoluția fetițului. Ania mă privește cu coada ochiului, zâmbind mândră de ea.

Un sportiv adevărat detestă plafonarea și tinde mereu spre mai mult și mai bine. Așa că, dând din coadă pe canapea, ridicând o gheruță și executând un lătrat elocvent, fetițul-cățeluș îmi indică fotoliul ei de burete. Îl așez ascultătoare în fața canapelei și aștept desfășurarea actului sportiv. Ania este însă nemulțumită și, cu niște sunete care imită un scheunat, îmi dă de înțeles că am așezat eronat fotoliul. Mă conformez și îl întorc pe lateral încercând să ghicesc la ce fel de probă urmează să iau parte. Păpădia-cățeluș se enervează însă de-a dreptul și, rămând fără alte soluții de a-și comunica eficient cerințele, apelează la limbaj. Dar pentru că un actor adevărat nu iese niciodată din rolul pe care-l interpretează, Ania folosește un limbaj, se pare, specific unui cățeluș ajuns la limita răbdării. Știți jocul acela de când eram mici: ”Zi zău cu limba scoasă”? Am reușit să disting din gura ocupată a fetițului un: ”Invels, mami, invels!!!!”.

Se pare că dacă vom auzi vreodată vreun cățeluș vorbind pe înțelesul nostru, acesta va emite cu siguranță cuvintele pe lângă o limbă scoasă de-un cot din guriță. Ceea ce e logic din moment ce ești silit de condițiile atmosferice și de neștiința adultului să faci două lucruri în aceași timp.

Pun pariu că nu v-ați gândit până acum cum ar vorbi un cățeluș veritabil. Noroc cu păpădia care a adus lumină în acest caz!

Sursa foto: https://www.dogalize.com

 

 

Un cățeluș ce transcende spre noi
Tagged on:                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *