Thai food este mâncarea mea preferată şi implică, în viziunea mea, foarte picant, fresh, busuioc, usturoi, fish sauce, tăieţei de orez şi stir-fry.

Despre stir-fry am mai scris aici, este o metodă de gătit la foc iute, specifică bucătăriei asiatice, în care mâncarea este amestecată mereu şi este abia pătrunsă.

Iubesc această reţetă thai de stir-fry de viţel şi mi se pare că este cel mai mare compliment adus broccoli-ului (care îmi place gătit sub orice formă, chiar şi doar fiert în apă, dar este scos în evidenţă perfect în acest thai stir-fry).

Ca mai toate reţetele thai, şi aceasta este foarte rapidă şi mega delicioasă.

Carnea de vită este foarte pretenţiosă. Trebuie gătită ori la foc mare şi foarte puţin timp, ori la foc încet şi un timp mai îndelungat. În caz contrar, va deveni tare şi greu de mestecat. Este important şi ce fel de carne folosiţi pentru ce preparat. Dacă încercaţi să faceţi un grătar din pulpă de vită, veţi avea surprize neplăcute şi greu mestecabile. Antricotul, vrăbioara şi muşchiul sunt cele care se pregătesc rapid şi preparate cum trebuie, vi se vor topi în gură. Dacă vreţi să faceţi un gulaş pe care să-l fierbeţi 3 ore, puteţi apela atunci la pulpa de vită.

Ce fel de carne folosiţi în această reţetă este extrem de important şi de această decizie depinde reuşita reţetei. Nu este deloc plăcut să tragi de o bucată încăpăţânată de carne şi să te doară mandibula la finalul mesei.

Când găsesc carne de viţel, primul meu gând se îndreaptă spre thai stir-fry de viţel cu broccoli.

Ingrediente:

-300 g muşchi de viţel

-2 căţei de usturoi

-1 lingură de ghimbir răzălit

-1 ardei iute

-1/2 linguriţă de piper

-1 căpăţână de broccoli

-1 lingură de zeamă de lămâie

-2 linguri de fish sauce

-1 lingură de busuioc

-2 cepe verzi

-6 linguri de peanut oil (ulei de arahide)

În reţeta originală se mai foloseşte şi o lingură de coriandru verde, dar mie nu-mi place gustul aşa că nu folosesc.

Acum nu am avut peanut oil aşa că am folosit ulei de nuci, dar cel de arahide îi dă un gust special.

Ca pentru orice stir-fry, thai sau nu, toate ingredientele trebuie pregătite dinainte, pentru că procesul de gătire este foarte rapid şi intens şi nu aveţi timp pentru altceva.

Tăiaţi viţelul în fâşii subţiri şi mai lungi, treceţi usturoiul prin presă, răzăliţi ghimbirul şi tăiaţi ardeiul iute mărunt.

Spălaţi broccoli-ul şi despărţiţi-l în bucheţele. Stoarceţi lămâia şi tocaţi busuiocul şi ceapa verde în fâşii mai lungi.

Încingeţi un wok la foc mare şi adăugaţi puţin ulei de arahide. Puneţi pe rând usturoiul, ghimbirul, ardeiul iute şi piperul. Amestecaţi câteva secunde şi adăugaţi jumătate din cantitatea de carne.

Nu se pune toată deodată deoarece va răci wok şi stir-fry-ul ar fi compromis. Mai adăugaţi puţin ulei şi amestecaţi până îşi schimbă puţin culoarea. Puneţi şi restul de carne şi amestecaţi pentru 2-3 minute.

Scoateţi carnea pe o tavă şi lăsaţi-o să se odihnească.

În uleiul rămas în wok, puneţi broccoli-ul şi amestecaţi-l timp de câteva minute.

Puneţi din nou carnea şi condimentele în wok, peste broccoli şi adăugaţi zeama de lămâie, fish sauce-ul, busuiocul şi ceapa verde.

Amestecaţi foarte bine şi opriţi focul.

Acest stir-fry thai se mănâncă alături de orez sau tăieţei de orez. Mie însă îmi e suficient aşa simplu.

Thai stir-fry-ul de viţel cu broccoli este unul dintre cele mai bune gusturi pe care le-am simţit eu vreodată.

Poftă bună!

 

 

Thai stir fry de viţel cu broccoli
Tagged on:                                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *