De mult tare îmi doream un vas tajine și uite că Moș Crăciun și-a adus aminte și mi l-a făcut cadou. Vasul tajine este marocan la origine, confecționat din lut sau ceramică, format dintr-o bază rotundă și un capac conic ce are o deschizătură în vârf și permite mâncării să se gătească încet la aburul care recirculă în interior, oferind un gust aparte, teribil de bun.

Vasul tajine poate fi folosit atât în cuptor, cât și pe aragaz (mai safe ar fi să folosiți un difuzor de căldură pe aragaz). Necesită un ritual de inițiere la achiziționare pe care eu l-am respectat cu sfințenie: scufundat 2 ore în apă rece, uscat, pus în cuptor pentru 2 ore și încălzit treptat până la 150 de grade C (nu este indicat să aibă parte de schimbări bruște de temperatură) și dacă nu este glazurat, uns cu ulei de măsline.

Timpul de gătire la un vas tajine este mai îndelungat, cuptorul trebuie să aibă o temperatură între 160 și 180 de grade C, însă gustul spune că merită din plin orice secundă.

Rețeta pentru tajine este inspirată de pe site-ul Laurei Adamache dar curând voi pregăti o rețetă tradițională marocană pe care de-abia aștept să o încerc.

Ingrediente:

Pentru tajine:

-600 g carne de pui

-10 g ghimbir proaspăt

-2 căței de usturoi

-1 lingură rasă de curcuma

-50 de g măsline fără sâmburi

-200 g roșii

-100 g supă de vită (sau apă călduță)

-o jumătate de lămâie

-3 linguri ulei de susan raw

-sare, piper

Pentru quinoa:

-o cană de quinoa

-1/2 cană suc de roșii

-1/2 cană vin alb sau roze sec

-o cană de apă

-1 ceapă medie

-1 linguriță praf de curry

-ulei de măsline

-sare, piper

Mod de preparare:

Carnea de pui se amestecă cu ghimbirul și usturoiul date de răzătoarea mică, pudra de curcuma, sare și piper. Se acoperă vasul cu folie alimentară și se lasă cel puțin jumătate de oră la frigider. Se prăjește apoi în uleiul de susan într-o tigaie non-aderentă până prinde culoare pe ambele părți (cca 10 minute).

Se așează  în vasul tajine carnea prăjită și uleiul din tigaie, se pun roșiile tăiate felii mai mari și măslinele. Supa de vită se tornă ușor pe marginea vasului pe care așezăm apoi feliuțe subțiri de lămâie. Se mai presară puțină sare deasupra și se introduce în cuptorul pe care îl setăm la 180 de grade C, timp de 90 de minute.

Quinoa o spălăm sub jet de apă rece și o lăsăm apoi câteva ore la hidratat. Se scurge foarte bine de apă. Călim ceapa tăiată jullienne în ulei de măsline cu puțină sare. Când s-a înmuiat, adăugăm quinoa și pudra de curry și amestecăm continuu timp de 5-6 minute. Turnăm apoi sucul de roșii, vinul și apa și adăugăm sare și piper.  Când începe sosul să fiarbă, mai lăsăm 15 minute pe foc apoi oprim și lăsăm puțin quinoa să se odihnească.

Poftă bună!

 

 

Tajine marocan de pui și quinoa aromat
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *