Eu sunt fan declarat al reality show-urilor. Și când spun reality show nu mă refer la cele regizate, la cele în care personajele sunt plătite sau la cele patetice despre iubire care au în centrul acțiunii o anumită categorie de persoane ce nu are prea multe lucruri interesante de spus pentru mine. Nu știu dacă îmi plac reality show-urile neapărat pentru că au vreo legătură cu profesia mea dar ador să observ cum reacționează anumite persoane atunci când sunt puse în situații noi, să observ tipologii, personalități diferite și modalități de a interacționa, strategii și efectele psihologice pe care le produc anumite comportamente.
De curând, a început la Kanal D un reality show sportiv care, am înțeles că are parte de o foarte mare audiență: Exatlon România. Pentru mine, e ca un ghimpe care nu-mi dă pace. Sunt tentată să îl văd dar amân momentul. De ce? Pentru că știu că voi fi nițel dezamăgită. Exatlon s-a creat pe formatul reality show-ului meu preferat din toate timpurile ever: Survivor! Nu știu dacă a fost vreodată difuzat undeva la noi în țară pentru că eu îl văd direct de la americani dar e cea mai mișto chestie pe care am văzut-o eu vreodată și sunt dependentă de el. Nu am văzut toate sezoanele (ei sunt acum la sezonul 36) pentru că cele de început sunt prea statice pentru mine.
Survivor a debutat în anul 2000 și de 18 ani continuă să fie o obsesie pentru americani. A evoluat într-un mod spectaculos atât cu probele care se aseamănă oarecum cu cele de Exatlon dar și în privința strategiilor pe care concurenții le adoptă pentru a ajunge la premiul final.
Diferențele dintre Survivor și reality show-ul de la noi sunt imense. În primul rând, probele sportive ale americanilor ocupă o pondere mult mai mică. Ei se centrează enorm pe supraviețuire, pe întoarcerea totală la natură, pe adaptabilitate și pe puterea psihicului (mult mai importantă decât cea fizică) atunci când nevoile tale bazale sunt ignorate iar tu trebuie să-ți menții, arzând puternic, scopul final (în valoare de 1 milion de dolari).
Locațiile filmărilor sunt insule care au cele mai problematice condiții atmosferice, de la soare, căldură, secetă până la frig și ploi torențiale care nu se mai opresc. Concurenții nu primesc absolut nimic la sosire, în afară de orez sau fasole. Ei trebuie să aprindă singuri focul cu ce găsesc la îndemână și să-și facă un adăpost construit de ei. Pe parcurs, au parte de mici recompense care îi pot ajuta. Învață astfel să mânânce gândaci sau fructe despre care nu știau nimic în prealabil, să pescuiască improvizat, să ia parte nemijlocit la cultura și viața băștinașilor, să caute surse de apă și să fiarbă apa pentru a fi potabilă.
Americanii nu sunt conduși la probe cu microbuzul personal ci umblă pe cărări șerpuite, prin junglă sau prin ploi torențiale până la destinație. Nu cunosc avantajele spălatului, ale dușului, decât poate ca urmare a unei recompense confortabile, nu au parte de luxul de a a avea alte haine la ei sau obiecte denumite ”de lux”, în afară de ceea ce au ales să poarte la venire. Transformările ce au loc de la venire până la plecare sunt remarcabile (incluzând greutate, aspect, haine uzate, lungimea părului sau a bărbii).
Ultimul supraviețuitor, cum este denumit câștigătorul, stă pe insulă 39 de zile. Eliminările nu sunt dirijate de telespectatori ci sunt dictate exclusiv de interacțiunile și alianțele care i-au naștere din strategiile concurenților. Astfel, este în aceeași măsură un joc de abilități sportive, strategie și socializare.
Există deja eroi ai acestor sezoane din Survivor cărora le este studiată strategia și imitată până în cele mei mici detalii. Circumstanțele însă sunt mereu altele și cel mai imortant lucru rămâne capacitatea ta de a te adapta la noile condiții.
Nu poți spune Survivor fără să-l simți atașat de el pe Jeff Probst, carismaticul prezentator care se mulează perfect pe însemnătatea acestui joc despre supraviețuire.
Survivor e un reality show despre viață, inspirat din celebrul roman americam Lord of the Flies al lui William Golding pe care eu îl ador și care nu cred că va putea fi vreodată depășit de altul în magnitudinea cu care îmi vibrează trăirile.
Sursa foto: http://www.businessnews.gr
Foarte frumos articolul dar nu cred ca te ai informat suficient pentru scrierea acestuia. In primul rand, Exatlon nu este o copie a showului Survivor din America ci este o copie a showului cu accelasi nume care se difuseaza de ceva ani in Turcia si Grecia, in care desi are acelasi nume nu se asemana intru totul. In al doilea rand a existat o copie a Survivor US si in Romania, se numea Supravietuitorul, s-a difuzat in 2015/2016 si era foarte asemanator cu showul american
Ai dreptate! Mea culpa! Scrisesem textul înainte de a începe să urmăresc ca o psihopată toate episoadele Exatlon România. Mă bazasem pe puținele informații ce se refereau la mijloacele precare de subzistență, prezente în ambele show-uri. Dar diferențele sunt semnificative. Se pare că am tendința să devin prea pasională atunci apare în discuție ceva ce mi-e drag. 🙂 Mulțumesc de apreciere!