Spaghetele carbonara se numără printre preferatele Aniei. Mănâncă doar spaghetele cu sos, fără celebrul bacon. Îi pun în castronel o porție sănătoasă de carbonara și păpădia se retrage în camera ei. Dacă arunc o privire după 10 minute, voi vedea un fetiț care culege sârguincioasă, cu două degețele, o spaghetă de pe tricou, de pe jos, sau de pe vreo jucărie de-ai ei, și o îndeasă meticulos în guriță.

Mâncarea italiană e printre cele mai răspândite și apreciate din întreaga lume. E ceva în modul italienilor de a privi și trăi viața râzând exuberant, care se răsfrânge și asupra gustului din farfurie. Relația dintre italieni și mâncarea lor este foarte intensă și pasională, asemeni unui bărbat cu femeia lui, așa cum le place acestora să spună. Mesele unui italian care se respectă sunt copioase și meniurile conțin 5 feluri de mâncare: antipasti (aperitiv rece), supă, paste, felul principal (care conține carne sau risotto) desert.

Nu cred că sunt prea multe persoane care să nu fi mâncat în viața lor pizza sau pastele celebre ale italienilor.

Ingrediente esențiale din gastronomia italiană:

-uleiul de măsline extravirgin, presat la rece

-oțet balsamic

-roșii

-busuioc

-pâine de casă/ciabatta

-măsline

Secretul pastelor bine făcută constă în: apa trebuie să fiarbă tare, cu bule și vârtejuri, pentru ca în mișcare, să nu permită pastelor să se lipească una de cealaltă, multă sare în apă ca să-și poată pastele trage sarea în gust și trebuie fierte 7 minute, pentru că pastele trebuie mâncate ”al dente” (mijlocul trebuind să fie elastic). În traducere ad literam, ”al dente” înseamnă ”la dinte” și se referă probabil la modul în care sunt verificate pastele dacă sunt suficient preparate.

Cele mai dificil de gătit paste din lume, sunt cele care au puține elemente, de exemplu, Spaghetele cu usturoi, ulei de măsline și ardei iute (Spaghetti aglio, olio, e peperoncino), pentru că echilibrul dintre ingrediente trebuie să fie perfect, iar atenția la gătit sporită. Chiar și bucătarii pricepuți au bătăi de cap cu aceste rețete.

Noi, românii, gătim spaghetele carbonara cu smântână.

În mod tradițional, însă, acestea se gătesc în felul următor:

Ingrediente: 500 g spaghete, 250 g bacon/pancetta/guanciale, 4 ouă, parmezan, pecorino (brânză de oaie italiană) 50 de grame, piper negru boabe.

Mod de preparare:

Se fierb pastele, se prăjește în ulei de măsline baconul și adăugăm un polonic de apă în care au fiert pastele, când acesta devine crocant. Lăsăm să fiarbă puțin. Grăsimea de la bacon și amidonul din apa pastelor vor face un sos. Punem pastele în tigaie și le sotăm puțin până se încheagă sosul. Oprim focul, punem gălbenușul și parmezanul ras, amestecăm bine și la final presărăm piper proaspăt măcinat. Se mănâncă fierbinți.

Varianta mea de carbonara este foarte diferită, așa că aș putea foarte bine să le numesc Spaghete cu sos alb și oregano.

Ingrediente:

O jumătate de ciolan afumat

Un pachet de spaghete 500 g

4-5 căței de usturoi

3 ouă

O smântână de 300 g

250 g de parmezan sau cașcaval

Oregano, sare și piper, după gust

Ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Toc mărunt usturoiul, tai cubulețe ciolanul, răzălesc parmezanul sau cașcavalul, pun pastele la fiert.

Călesc usturoiul în foarte puțin ulei (pentru că va lăsa și ciolanul grăsime) doar câteva secunde până i se răspândește aroma și apoi adaug ciolanul. Când acesta e prăjit adaug spaghetele și oregano după gust. Bat ouăle și le amestec cu smântâna.

Pun sosul peste paste. În mod tradițional, oul este pus peste paste cu focul oprit, pentru că gălbenușul se gătește de la căldura degajată de acestea. Eu însă prefer să gătesc oul puțin mai mult pentru că nu vreau să risc și să i-l dau Aniei crud.

Adaug parmezanul sau cașcavalul răzălit.

La final, asezonez cu sare și piper (grijă la sare, s-ar putea să nu fie nevoie pentru că ciolanul este deja sărat).

Mie îmi plac spaghetele cu sos din belșug și dacă acesta nu este suficient, mai adaug puțină apă din cea în care au fiert pastele.

Dacă o prințesă mofturoasă la mâncare susține că aceste paste sunt printre preferatele ei, eu zic că merită să le încercați. Poftă bună! 

 

 

Reinterpretarea românească a spaghetelor carbonara
Tagged on:                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *