A. S. A. Harrison, (Angela Susan Ann Harrison) autoarea romanului Soția tăcută, este o artistă şi scriitoare de origine canadiană. A locuit la Toronto împreună cu soţul ei, artistul John Massey, într-o căsnicie care a durat 30 de ani, până la decesul autoarei.

Susan Harrison şi-a cunoscut soţul printr-o colaboratoare, Margaret Dragu. Acesta locuia în New York dar vizita Toronto des. Confirmarea relaţiei lor a avut loc în oraşul american. Se întâlniseră la o poveste şi John a insistat să o conducă la hotel pentru că New York-ul era pe atunci un oraş sălbatic. Susan a refuzat. Pe drum a fost atacată şi ameninţată cu arma. Un vânzător de brazi de Crăciun a văzut atacul şi i-a venit în ajutor, alungându-l pe atacatorul care l-a împuşcat în picior. Susan l-a sunat pe John din spital să vină să o ia. S-a întors în Toronto dar legătura puternică ce se înfiripase între ei în urma acelui incident le-a unit vieţile definitiv. Relația a dăinuit fără a fi oficializată, acest eveniment petrecându-se abia în 2006.

Autoarea a crescut într-o familie cu tatăl canadian şi mama ucrainiancă, în care dansul, teatrul, muzica, literatura şi arta erau mereu prezente datorită culturii etnice vii a moştenirii mamei.

Susan a fost pasionată de psihologie, yoga, meditaţie şi a fost o activistă acerbă a drepturilor animalelor, o vegetariană convinsă.

În 2005 a colaborat cu psihoterapeuta Elly Roselle în scrierea unei cărţi cu studii de caz „Schimbând mintea, vindecăm corpul”, pe parcursul căreia a dezvoltat un interes profund pentru psihologia adleriană, cea care susţine, printre alte lucruri, că indivizii îşi blochează dezvoltarea şi fericirea agăţându-se de credinţe eronate despre ce pot sau nu pot face.

Susan și-a petrecut timpul înconjurată de artiști într-unul din primele centre din țară destinate acestora, A Space. Aici a întâlnit-o pe stripărița și dansatoarea Margaret Dragu care preda cursuri de dans. Susan a urmat cursul ei și cele două au colaborat la mai multe spectacole.

Cariera de scriitoare și-a început-o cu o serie de lucrări de nonficțiune, luând notițe cu un reportofon, pe tema sexualității.

Soția tăcută este primul ei roman scris și a înregistrat un succes răsunător, cerându-i-se drepturile de publicare în mai multe țări: Statele Unite, Anglia, Croația, Olanda, Franța, România și Israel. Romanul a fost publicat în 2013 și la puțin timp după aceea, Susan a murit de cancer ovarian, la vârsta de 65 de ani. A reușit totuși să arunce o privire asupra reușitei sale beletristice.

După cum am mai spus, înainte să citesc o carte, îmi place să cunosc despre viața autorului. Vreau să văd cât de mult se transpune în rândurile scrise, cât de mult se identifică cu povestea, ce impact are aceasta asupra sa, ce îi face pe unii oameni să vibreze.

Soția tăcută are un subiect mereu actual, o relație dintre un bărbat și o femeie, o relație care durează de 20 de ani și care, acum mai mult ca niciodată, este pusă la încercare. Relația nu a fost niciodată oficializată deși, după cum o spune și titlul, are toate atributele unei căsnicii. Chiar dacă sfârșitul tragic al cărții este dezvăluit încă de la a doua pagină, Susan Harrison reușește să zugrăvească un excepțional thriller psihologic. Bazându-se pe cunoștințele sale în psihologia adleriană conturează veridic două personaje spectaculoase, surprinzând perfect trăirile pe care acestea le au, creând o istorie a acestora cu care cititorul poate rezona, pe care o poate accepta și care justifică la un anumit nivel acțiunile de mai târziu. Deși nu au loc foarte multe răsturnări de situație și acțiunea curge cumva lin și previzibil, cartea reușește să te captiveze total.

Susan Harrison își pune amprenta personală în Soția tăcută, dezvăluindu-se prin emoțiile pe care le trăiești la o amenințare cu arma, prin trăirile pe care le experimentezi în anticiparea unui diagnostic fatal, prin experiența sa de viață.

Jodi, personajul feminin central, este cred, preferatul autoarei, în final, acesta fiind ferit de o pedeapsă prea dură.

Din punctul meu de vedere, merită citită această carte, v-o recomand cu drag! Chiar dacă Susan este acum soția tăcută din cer, o lasă pe Jodi să vorbească în continuare tuturor celor dornici să o cunoască.

Lectură plăcută!

Sursa foto: http://readingadd.blogspot.ro

 

 

Soția tăcută, de A. S. A. Harrison
Tagged on:                                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *