Iubesc mâncarea thai, cea mai bună ever pentru mine, cu balansul ei perfect între dulce, picant, sărat, acrișor. Nu gătesc prea multe rețete pentru că, din păcate, nu toate ingredientele lor esențiale se găsesc și la noi. Când o fi Ania mai mare, sper să fac o călătorie (în special culinară) în țara asta frumoasă și minunată.

Sunt carnivoră dar iubesc mai aparte carnea de vită, rață, oaie și fructele de mare. Din păcate, rață și oaie găsesc destul de greu în zona noastră.

Salata thai cu rață și tăieței de orez se face în mod normal cu piept de rață. Îi crestez pielea, condimentez cu sare și piper, îl pun la foc mediu spre mare în tigaia încinsă fără ulei, cu pielea în jos. Îl las 4-5 minute până face o crustă aurie, îl întorc, îl mai las 2-3 minute, îl scot și-l las să se odihnească până pregătesc salata.

Însă, după cum spuneam, pe la noi prin zonă nu prea zboară rațe sau suntem puțin în lipsă de vânători, așa că tot ce am găsit au fost pulpele de rață. Bune și alea când vrei neapărat să mănânci această salată. Când mă voi împiedica de un piept de rață, voi reveni cu poze la postare.  

Ingrediente:

-1 piept de rață (o pulpă)

-1 pungă tăieței de orez

-4 fire de ceapă verde

-2 ridichi

-1/4 varză mică

-1 castravete mic

-1/4 ceapă roșie

-1 morcov

-50 de g alune prăjite

-1 lime

-150 ml sweet chilli sos (eu am folosit dulceață de ardei iute făcută de tata)

-75 ml soia sos

-10 g fish sos

-coriandru verde

 

Mod de preparare:

Pulpelor de rață le-am crestat puțin pielea și le-am pus, condimentate cu sare și piper,  într-o tigaie încinsă să își lase grăsimea, 1-2 minute la foc mare. Am tăiat o ceapă roșie solzișori, am pus-o într-un vas de yena, am așezat pulpele deasupra, am turnat grăsimea deasupra și am băgat vasul la cuptor, 2 h la 120 grade C.

Între timp am tăiat legumele: ceapa roșie și varza julienne, morcovul cu tot cu coajă l-am dat pe răzătoare, ridichile feliuțe subțiri, ceapa verde am tăiat-o pe diagonală, castravetele tăiat în jumătate pe lungime cu tot cu coajă l-am curățat cu o linguriță de semințe și l-am tăiat feliuțe.

Din sosul dulce de ardei iute, soia și fish sos, zeama de la lime și coriandru mărunțit am făcut o vinegretă pe care am turnat-o peste salata de legume.

Tăiețeii de orez i-am lăsat 2 minute în apă fierbinte, i-am scurs, i-am turnat calzi încă peste legume și i-am amestecat cu vinegreta.

Alunele le-am închis într-o pungă și le-am mărunțit cu sucitorul, apoi le-am turnat peste salata thai.

 Eu nu sunt fană deloc de salate ca fel principal de mâncare. Salata aceasta thai, pe lângă că este foarte sățioasă, are și  un gust  DE-MEN-ȚI-AL!!! M-am îndrăgostit de ea iremediabil!  

Poftă bună!

 

 

Salata thai cu rață și tăieței de orez
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *