Una dintre ideile care mă urmărește constant în relația mea cu Ania își are izvorul în cartea lui Alfie Kohn, Parenting necondiționat și ea spune cam așa: marea majoritate a părinților (pentru că, în mod tragic, mai sunt și excepții grotești) își iubește indubitabil copiii. Dar este oare asta suficient? Sigur, ai decis să fii mai aspru și mai sever ca să-l călești pentru viața grea, iei unele decizii care-ți vor fi contestate de pui, pentru binele lui și în conformitate cu responsabilitățile tale ce vizează binele suprem al copilului sau poate, pur și simplu, nu e genul tău să-ți exprimi deschis sentimentele în fața nimănui și dorești să fii un părinte autentic. Totuși, cât de important este ca puiul tău să se simtă iubit? Pentru că, da, există o diferență imensă între ce simțim noi și ce transmitem copilului. Filtrul lui de percepție nu este atât de rodat ca al nostru, nu are aceeași experiență de viață, ceea ce, de multe ori, poate duce, într-un căpșor impresionabil de omuleț, la confuzii majore și regretabile. Simplul fapt că i-ai refuzat un hatâr, că nu l-ai pupat de noapte bună sau că ai spus o vorbă necugetată, poate crea scenarii din cele mai sinistre într-un suflețel al cărui univers depinde în totalitate de tine. Și cred că este absurd să contestăm importanța pentru copii (și, de fapt, pentru orice ființă de pe acest pământ) de a se simți iubiți.

Toate acțiunile noastre de părinți (și nu numai) vor primi mai devreme sau mai târziu, sub o formă sau alta, un feed-back ce ne va spune dacă ne aflăm, bâjbâind și pe-ntuneric, pe cărarea potrivită din drumul nostru.

Ania se joacă acum cu liliacul mami și cu liliacul baby (dintr-o gravă eroare, liliacul tati nu a fost achiziționat). Piticul, prins în tumultul adrenalinei de alunecare pe marginea canapelei, o strigă voios pe mămica lui. Zâmbesc cu sufletul până la urechi când o aud pe Ania răspunzându-i:

-Da, Soarele meu iubit!!

Negociere între tati și Ania pentru supremația asupra televizorului. Puica:

-Tu te-ai uitat deja, tati, acuma se uită Aniuța mea!

La întrebarea adresată păpădiei:

-Pe cine iubește mami (tati) cel mai mult pe lumea asta?

amândoi vom primi de la fetiț același răspuns alintat și fericit:

-Pe Aniaaaaaaaa!!!!

Sau, din ce în ce mai des zilele acestea, fetița noastră magică, se așează într-un genunchi, își împletește mânuțele a inimioară și ne spune cu cel mai duios glas:

-Te iubesc, mami (tati), cel mai mult pe lumea asta!!!

Ceva-ceva, tot facem noi bine!

Sursa foto: www.freegreatpicture.com

 

 

Să fii și să te simți iubit
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *