Ritualul nostru de seară este, se pare, sezonier. E ca un organism viu care crește, se transformă și se dezvoltă permanent. În mod constant sunt schimbate roluri, adăugate elemente, îmbunătățite componente, toate acestea sub bagheta magică a păpădiei.

În această perioadă tomnatică, ritualul de seară se întinde pe parcursul unei ore, aproximativ. După băut lăptic, spălat fetiț, făcut pișu-caca, ne punem, în sfârșit, în pat și dăm start spectacolului. 

Ania are rol de animator. Dacă suntem acasă la Deva, totul decurge mai simplu pentru că toți trei dormim în același mare pat. La Șoimuș, însă, domnul tătic ne lasă spațiu în patul mai mititel și doarme pe saltea, ceea ce îi va oferi păpădiei ocazia să patruleze dintr-un pat în altul, controlând cu atenție desfășurarea evenimentelor. Fetițul va împărți încurajări, va manifesta dorințe, va înainta cereri precise și decise, va face propuneri și va trata negocieri.

Ritualul de seară este deschis de mine cu celebra de-acum poveste ce include personaje titrate (mami, tati, Ania, Tom și Jerry) la care însă, pe traseu, au fost adăugate și altele noi: rățușca, Crystal Queen, căprița, Joy-Joy, căpitanul marinar, Tweety și Sylvester. Fiecare poveste spusă va fi încheiată cu un ”Și-am încălecat pe-o șa și v-am spus poveste-așa! Pam-Pam!” cu scopul de a sublinia finalul ireversibil al expunerii. După rugăminți, negocieri și amenințări, mami va accepta să mai spună încă o poveste cu Patrula cățelușilor care va avea același final de impact.

În acest timp, tati este simplu spectator. Când însă mami refuză cu orice chip să mai spună și o poveste cu My little pony, intră în scenă tati care va da curs acestei extra cerințe.

Deși mami poate crede că a terminat manifestarea culturală din acea seară, va fi scoasă din nou în mijlocul reflectoarelor prin performanțele atinse în timpul interpretării celebrului șlagăr ”Un elefant se legăna”. Prestația ei va fi urmată imediat de cea a lui tati ce dă viață și celor ”Zece sticle verzi, atârnă de un zid”.

După pupici și urări de noapte bună, somnic ușor, vise plăcute, se cere însă un bis. În liniștea aparentă a nopții, fetițul va întreba curioasă:

-Mami (sau tati), musca e fetiță sau băiețel?

Nu poți rezista tentației de a satisface nevoia puicii de cunoaștere și răspunzi:

-Păi hai să vedem, iubire; o muscă, două muște, deeeeeci, musca e fetiță.

După ce clasifici apoi țânțarii, râmele, becurile, tavanul, albinuțele, furnicile, șoriceii și alte concepte cerute de fetiț, declari oficial închis ritualul de seară.

Somnul vine lin și firesc, aducând cu el liniștea unei lumi pornite din povești, cântece, curiozități și iubire împărtășită!

Sursa foto: www.pbs.org

 

  

Ritualul nostru de seară crește odată cu fetițul
Tagged on:                                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *