Există percepția destul de răspândită, potrivit căreia, nu este ok să-i oferi copilului cadouri, ori pentru că astfel, îl răsfeți, ori pentru că te distanțezi de el, și-l plătești pentru alte neajunsuri. În realitate, răsfăț nu există, iar oferitul de cadouri nu presupune înlocuirea celorlalte forme de a-ți manifesta iubirea.

Copiii înțeleg iubirea prin cinci limbaje: timp petrecut împreună, servicii, încurajări, mângâieri și cadouri, toate oferite în mod egal, nepărtinitor. Dacă unul dintre aceste limbaje va lipsi, vor începe și nedumeririle în privința iubirii.

Prin cadouri nu ne referim neapărat la cele costisitoare sau neapărat cumpărate. Pot fi unele simple, confecționate, sau o plimbare în parcul preferat, o mâncare dorită, etc. Ceea ce contează e surpriza, neașteptatul și faptul că persoana dragă ție, vrea să-ți facă o bucurie, se gândește la tine și se implică în realizarea acesteia.

Cadoul nostru e primit în secunda în care Ania își descoperă cadoul, prin fericirea de pe fățuca ei, prin râsetele de veselie, prin sclipirile din ochișori și prin mânuțele nerăbdătoare.

La noi e puțin mai simplu: Ania fie își alege singură cadoul, fie ne arată de atâtea ori ceea ce-și dorește, încât începi să-l visezi și noaptea. Pentru cei din jur, e nițeluș mai complicat: nu știi exact ce își dorește, nu știi exact dacă îi va plăcea sau nu, sau, nefiind nevoit să numeri fiecare jucărie la apel, de câteva ori pe zi, nu știi dacă mai are așa ceva acasă sau nu.

De un lucru însă poți fii sigur: păpădia nu se va ascunde în a-ți arăta părerea ei despre cadou: fie îl îmbrățișează și sare în sus de bucurie, fie îl trântește de pământ și te întreabă:

-Ce e cu porcăria asta? Nu-mi place!

Fiecare nouă jucărie primită și iubită, va trece, inevitabil, de fiecare dată, prin același ritual inițiatic:

-Mami, cățelușul meu cel nou nu m-a văzut niciodată pe mine cum mănânc, mă spăl pe mâini, fac pișu-caca, mă spăl de dinți, fac baie, dorm. Hai să-l luăm cu noi să-i arătăm.

Așa că, timp de câteva zile, noul membru al familiei, trebuie să se obișnuiască cu mersul lucrurilor de la noi din casă, sub atenta supraveghere a fetițului: va sta cuminte pe marginea chiuvetei, a vanei, lângă oliță sau wc, pe masă și va dormi cu noi în pat sau, dacă este prea voluminos sau incomod, ne va privi pe noi cum dormim, așezat pe noptieră, lângă lămpiță.

Va chiar va primi și pupici, mângâieri, i se va face gratuit baie și va fi împodobit cu diverse accesorii de genul slime-ului sau al plastilinei. Cum spuneam: timp petrecut împreună, încurajări, mângâieri, servicii și cadouri. Să tot fii jucărie în zilele noastre!

Sursa foto: www.joe.ie

Ritual de inițiere pentru cadouri
Tagged on:                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *