Femeilor și bărbaților nu le-a fost și nu le este ușor să-și asume rolurile în societate.

În vremuri mai vechi, necesitățile erau altele. Se duceau lupte pentru teritorii și pentru supremație, ceea ce solicita atribute ca rigurozitatea, disciplina, puterea, autoritatea, astfel că, rolul bărbatului era esențial iar familiile ce se formau urmau același tipar patriarhal, organizat ierarhic cu tatăl la conducere, urmat de mamă și apoi copiii. Acest tip de familie avea rolul de a se adapta acelor vremuri și de a forma tineri capabili să supraviețuiască acelor încercări.

Când însă luptele au încetat, femeile au realizat că vor egalitate cu bărbații. Se prefigura astfel un alt model familial, bazat pe calitățile materne instinctive ale femeilor: bunătate, generozitate, umanitate, compasiune, empatie, grijă. Cumva însă, în această tranziție, a început o altă luptă surdă. Decise să preia conducerea, după ani de supremație a bărbaților, încercând să dărâme o serie de prejudecăți, femeile au scăpat nițeluș frâiele echilibrului și au decis să-și demonstreze capacitățile, implicându-se dincolo de limitele posibilului. Au devenit astfel, în același timp, și femei de carieră și gospodine desăvârșite, și mame devotate, și social implicate, au redus bărbatul la un rol de accesoriu, uneori chiar inutil, au pornit curentul feminismului extrem și au pedepsit cu orice ocazie bărbatul pentru toată istoria lui.

Calitățile lor materne s-au transformat în îndârjire, asprime, ambiție, competitivitate, egalitatea cerută a fost trecută cu vederea și balanța s-a înclinat în sens invers acum.

Veștile bune vin însă dinspre alte societăți, puțintel mai înaintate, care au trecut deja și de acest impas și care ne promit că, după ce și acest model familial matriarhal se va fi consumat, vom găsi, în sfârșit echilibrul spre care aspirăm, ne vom detensiona și vom găsi puterea să trăim împreună, egali.

Deși încă există o rezistență patriarhală, deși încă se aud strigăte de luptă matriarhală, eu, cumva, optimist, inspir un vânticel de pace și armonie ce se îndreaptă lin spre noi.

Articol publicat în Ziarul Hunedoreanului și pe site-ul Ancheta de Hunedoara.

Sursa foto: geneticliteracyproject.org

Revoluția femeilor, adiată lin de pace
Tagged on:                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *