Ania nu a fost niciodată mâncăcioasă. Cel puțin nu la modul să înfulece cu amândouă mâinile, două feluri de mâncare în timp ce caută cu privirea desertul. Și nici nu mi-am dorit să fie așa. Mi-e teamă de obezitate și știu că tendințele spre această boală grea se formează până în trei ani. La fel și preferințele culinare. De aceea, încă suntem foarte atenți cu ce alimente îi oferim păpădiei.

Îi place să mănânce dar o face lent, în ritmul ei. Caută mâncarea când îi este foame dar știe și când s-a săturat.

La începutul diversificării, despre care am scris aici și aici, am întâmpinat ceva rezistență din partea odorului la prezentarea legumelor. Încet-încet a făcut însă cunoștință cu toate, pe rând.

Când a venit momentul să creăm rețete am avut parte din nou de opoziții. Se pare că nu reușeam să găsim combinațiile ideale de legume, care să fie pe placul puicii. După multe încercări și eșecuri, după zile întregi de documentație în ale bucătăritului și multe strâmbături din nas ale domnișoarei simandicoase, am izbutit în sfârșit să satisfacem gusturile culinare ale păpădiei, cu următoarele rețete:


Piure de sfeclă

Ingrediente:

– o jumătate de sfeclă roșie

-un cartof dulce

-câteva cuburi de țelină

-o linguriță de unt

Sfecla roșie și cartoful dulce se pun împreună la copt în cuptor.  Se amestecă apoi cu țelina fiartă la abur și cu lingurița de unt. Se adaugă apă cât e necesar și se mărunțesc în funcție de preferințele odorului.


Piure de gulie

Ingrediente:

-o jumătate de gulie

-un cartof 

-o linguriță de unt

-o lingură de smântână

Gulia și cartoful sunt preparate la abur și sunt amestecate apoi cu untul și smântâna. Adăugați apă dacă este nevoie și treceți-le prin blender, furculiță sau presă.


Rădăcinoase la cuptor

Ingrediente:

-morcov (cât doriți, se consideră o parte)

-păstârnac (tot atât cât morcov ați folosit)

-cartof dulce (2 sau 3 părți)

-cimbru (verde dacă aveți)

-iaurt

-ulei din sâmburi de struguri (sau orice ulei folosiți în mâncarea bebelușului)

Rădăcinoasele se taie cubulețe pentru a se găti mai repede, se ung cu puțin ulei, se presară cu cimbru și se bagă la cuptor pentru 25-30 de minute. Se mărunțesc apoi la consistența dorită și se amestecă cu iaurt.


Mâncărică de cartofi

Ingrediente:

-un cartof 

-o roșie decojită și curățată de semințe

-jumătate de ceapă roșie mică

-un cățel de usturoi

-un sfert de ardei gras sau capia

-cimbru (verde dacă aveți)

-o foaie de dafin

-pătrunjel verde

-o lingură de smântână

Se fierb toate legumele și condimentele (pătrânjelul îl puteți adăuga spre final să nu își piardă din proprietăți) pe aragaz, cu apă cât să le acopere. Scoateți foaia de dafin și mărunțiți după plac ingredientele cu apa în care au fiert. La final adăugați o lingură de smântână.


Piure de mazăre

Ingrediente:

-jumătate de pungă de mazăre congelată (puteți folosi și fasole verde)

-un cartof

-un cățel de usturoi

-mărar verde

-o linguriță de unt

-o lingură de smântână

Legumele se prepară la abur și se amestecă apoi cu restul ingredientelor (mazărea o trec înainte prin sită ca să fie cât mai fină). Mărunțiți la consistența dorită.


Toate aceste rețete pot fi combinate cu ficat, carne de pasăre sau vită, preparate la abur și mărunțite în mâncare. Puteți folosi orice alte verdețuri sau condimente.

Ania mănâncă peștele doar preparat astfel:


Piure de somon

Ingrediente:

-60-70 de grame de somon (sau pește alb)

-o jumătate de dovlecel

-un cartof dulce

-o jumătate de ceapă roșie

-un cățel de usturoi

-busuioc verde

-pătrunjel verde

-o lingură de iaurt

Se prepară toate ingredientele la abur, se amestecă și se mărunțesc după preferințe iar la final adăugați o lingură de iaurt.


Masa preferată a Aniei este micul dejun. Când vede castronul special folosit pentru această ocazie, plin cu mâncarea ei de suflet, se întinde spre bufet și încearcă să-l prindă cu mânuțele ei grăsuțe, arătându-mi imediat locul ei la masă.

Rețeta pe care Ania o adoră se numește:


Budincă de fructe

Ingrediente:

-două fructe (măr, pară, gutuie, piersică, prune, caise, etc)

-o lingură de brânză calcică (rețeta mai jos)

-un iaurt mic de capră

-patru măsuri de cereale instant

-1/2 linguriță de scorțișoară

-o linguriță de ulei din sâmburi de struguri 

Fructele sunt preparate la abur, amestecate apoi cu brânza, scorțișoara, cerealele, uleiul și iaurtul și mărunțite într-o pastă fină. Succes garantat!


Brânză calcică

Ingrediente

-250 ml lapte de vacă

-2 tablete de calciu lactic sau zeama de la jumătate de lămâie

Se pune laptele la fiert, iar când dă în clocot se adaugă 2 pastiluțe pisate de calciu lactic sau zeama de la jumătate de lămâie. Se lasă pe foc până se brânzește, apoi se pune în strecurătoare sau tifon și se lasă la scurs. Se păstrează în frigider și se consumă în maxim 2 zile de la preparare.


Ania mănâncă acum cam toate legumele, mai ales dacă sunt combinate cu iaurt și carne. Cartoful alb și cel dulce ne-au ajutat, de asemenea, de multe ori când vreun morcov sau vreo conopidă nu voiau să-și facă apariția, de unul singur, în meniul păpădiei.

Aceste rețete ne-au susținut când eram în impas și funcționează, la fel de bine, și în zilele noastre. Cu ajutorul lor am reușit să facem mâncatul așa cum ar trebui să fie: savuros, plăcut, relaxant, sănătos și gustos. Poftă bună, pitici!

 

Sursa foto: http://www.sarahremmer.com, http://guiltykitchen.com, http://www.foodnetwork.com, http://sustainabledish.com, http://12tomatoes.com, http://lizthechef.com, https://www.popsugar.com, http://layersofhappiness.com, http://macheeseguild.org

Rețetele culinare preferate ale Aniei
Tagged on:                                                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *