Religia are un rol vital în viața individului, din punctul meu de vedere. Atunci când greul devine imposibil de suportat, când zbuciumul din sufletul tău amenință să te sufoce, când rămâi fără soluții care să te scoată din impas, spiritualitatea vine ca o oază de liniște, de calmitate care potolește valurile, care-ți permite să respiri și să găsești din nou lumina din viața ta. Credința că ceva mai presus de oricine este chiar acolo, lângă tine, fermecând minuni pe care doar trebuie să deschizi ochii ca să le vezi, e cea mai bună terapie pe care o poți primi în anumite momente.

Asta, bineînțeles, până să vină biserica și să înstrăineze de pe acest drum pe aceia care au nevoie doar de suport emoțional, și nu de predici absurde care contravin radical bunăstării individului.

Să luăm ca exemplu broșura publicată în anul 2011 de Editura Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și binecuvântată de Înaltpreasfințitul Pimen pentru a fi împărțită elevilor și părinților de către preoți.

Spicuind aspecte care sunt dezbătute în broșură, aflăm că:

-copiii din familiile destrămate rămân pe drumuri și vor fi bântuiți de mizerie și vicii precoce.

-avem nevoie de legi antidezmăț și antiseducție.

-adolescentele care nu practică abstinența sexuală au șanse de 3 ori mai mari să se sinucidă iar adolescenții de șapte ori mai mari. În plus, vor suferi de depresie și vor avea căsnicii neîmplinite.

-sexul în afara căsătoriei duce la dependența de droguri și de alcool.

-homosexualitatea este iadul pe pământ dar asta știam deja.

-educația sexuală îndeamnă copiii la sex și perversiuni iar cei care încearcă să o implementeze în școli sunt ”indivizi cu grave tulburări psihice”.

-UE acționează sub o ideologie anticreștină unde există o conspirație a celor 2000 de oameni care se întâlnesc pe ascuns, pe care nu-i putem controla sau destitui și care fac dispăruți pe cei care se opun corupției lor. Soluția? Independența și ieșirea din UE.

Prin prisma mea, reacțiile firești la aceste informații sunt fie de șoc și revoltă împotriva autorilor, fie de un râs nestăpânit.

În cazul în care alegi râsul însă și mai ai și neșansa să vizionezi tocmai serialul Povestea slujitoarei (The handmaid’s tail) în care se prezintă ipotetic cum ar funcționa un stat teocratic al zilelor noastre, s-ar putea ca amuzamentul tău să se transforme rapid într-o teamă puternică la perspectiva ca acest lucru chiar să se fie posibil și să se materializeze într-o zi. Ok, sunt niște ilogici amuzanți dar dacă vor prinde vreodată atâta putere, oare câte vieți vor fi ireversibil distruse de ei?!

Înstrăinată de pe drumul credinței spre Dumnezeu mi se pare mie că este biserica. Nouă, celorlalți, nu cred că ne rămâne altceva de făcut decât să-L căutăm singuri, feriți de pericolele ce încearcă să ne întunece mințile, libertatea și iubirea.

Sursa foto: https://www.flickr.com

Religia, biserica și căutările lui Dumnezeu
Tagged on:                         

One thought on “Religia, biserica și căutările lui Dumnezeu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *