Little girl choosing dresses in white bedroom. Child watching mirror reflection holding pink dress choosing outfit. Girls nursery. Shopping clothing for kids. Dressing room interior for children.

Ori iarna asta e mai grea pentru gusturile păpădiei, ori avem deja fetiță mare care începe să-și însușească regulile sociale, pentru că, dacă ne veți vizita inopinant în această perioadă, ați putea avea surpriza să observați că Ania … poartă hăinuțe, chiar și prin casă.

Am început timid, cu un chiloțel pus de ochii lumii ca să păstrăm aparențele unor intimități ce nu trebuie dezvăluite oricui:

-Pui, hai că vine Ade în vizită la noi. Ia-ți chiloțelul pe tine că nu se cade să o primim așa, în fundul gol.

Primul lucru pe care l-a observat Ade când a intrat în casă a fost:

-Heeeei, dar ce fetiță mare avem aici!! Uită-te la ea că poartă chiloțel!

A urmat apoi o remarcă relaxată spusă într-o atmosferă de joacă, în timp ce eu stăteam pe covor, iar păpădia se încotoșmănise cu o pătură și ne privea (pe mine și pe jucăriile ei) de la distanță:

-Ce-ai zice să-ți iei niște haine pe tine și să vii să te joci aici cu noi!

-Bine, mami!

Am îmbrăcat-o încetișor, fără gesturi bruște ca să nu se sperie, în chiloțel, colant și maieu. Fără șosete sau alte accesorii inutile. A rămas îmbrăcată așa până la masa de prânz, când a aruncat toate hainele de pe ea, eveniment pe care eu, nu l-am comentat nici măcar cu o privire.

După ce a terminat de mâncat, la fel de relaxată dar cu slabe speranțe în suflet, i-am spus:

-Acum hai să-ți spun iar hainele pe tine și să ne mergem să ne continuăm joaca.

-Nuuuuu, mami! Ania se îmbracă singură!

Am ajutat-o dacă mi-a cerut-o și a rămas așa până seara, la culcare.

A doua zi, am luat-o de la capăt cu același ritual, care, treptat, s-a transformat într-o obișnuință.

Nu acceptă mai mult de maieu și colant. Am făcut greșeala să-i dau, la un moment dat, un tricou și, după zece minute, s-a despuiat complet. Nu acceptă nici să doarmă îmbrăcată. Dar în rest, la noi în casă viețuiesc trei omuleți care știu să folosească și hainele.

Cea mai drăguță fază din acest capitol a fost când, aflată în vizită la Auri și Dorin și participând la curățenia generală din bucătăria lor, fetițul a cerut o extra bluză pe motiv de răcoare. Și-a ales singurică o cămașă roșie pe care mi-a prezentat-o la sosirea acasă:

-Uite, mami! Asta e cămașa mea preferată!

Aha, deci am ajuns și la această etapă. Bine măcar, că e cu haine!

Sursa foto: www.123rf.com

Reguli sociale și hăinuțe preferate
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *