Eu am fost o graviduță model. Dacă tot am invitat micuța păpădie să poposească puțin în burtica mea, am zis să-mi tratez oaspetele cu tot respectul cuvenit și să-i ofer toate condițiile să se simtă ca acasă și să se dezvolte sănătoasă și fericită.
9 luni nu e o perioadă atât de lungă încât să nu poți face câteva sacrificii care vor asigura o viață de om liniștit și fără probleme.
Sunt voci care spun:
-Ei, lasă, eu am fumat în timpul sarcinii ca turcul și copilul nu a avut nimic!
Eu cred că nu a avut nimic observabil deocamdată și Doamne-ajută să nu aibă nici de acum încolo. Nu e ca și cum sugarul se naște cu o țigară desenată pe frunte și doctorul spune: Aha! Avem aici o mamă fumătoare! Dar nu te vei întreba oare la fiecare sensibilitate, la o creștere în greutate greoaie, la o imunitate scăzută, dacă nu cumva fumatul tău a putut cauza asta? Efectele pot apărea și la ani după naștere.
Sunt mămici care susțin că doctorii le-au spus clar că dacă fumează dinainte de a rămâne însărcinată, un sevraj îi va face mai rău copilului. Eu zic că acele mămici ar trebui să se mai informeze și din alte surse. Ideal ar fi, într-adevăr, să fi lăsat de ceva vreme țigările, înainte de a rămâne însărcinată. Dar dacă nu ai reușit, cu cât vei renunța mai rapid și mai urgent la fumat, cu atât va fi mai bine pentru copilul tău. Dacă ai îndoieli în această privință, caută prin niște surse credibile să vezi exact cum se simte puiul tău în uter atunci când este înecat și înconjurat de pretudindeni de fum de țigară. Încearcă să-ți imaginezi ce ți-ar spune dacă l-ai privi direct în ochișori. Și spun asta din postura unei fumătoare înrăite, care a renunțat total la fumat doi ani de zile (sarcină și bebeluș) și care acum se distrează cu o electronică. Îmi place teribil să fumez dar nu mai mult decât îmi place o Ania sănătoasă.
Poate că într-adevăr, există copii care în ciuda mamelor care fumează cu ei în burtică, ajung, printr-un miracol, să fie feriți de orice efect advers. Ai tu certitudinea că bebelușul tău va fi acela? Ești tu dispusă să îți asumi acel risc? Ești tu dispusă să îți asumi acel risc în numele copilului tău? Ai accepta ca altcineva să ia decizii care îți pot afecta sănătatea în numele tău? Ce ai face dacă șeful tău ar spune:
-Țin și eu 9 luni cutia asta cu uraniu la serviciu dar mi-a spus mie doctorul că, foarte probabil, nu veți fi expuși la radiații.
Eu cred că o femeie e pregătită să fie mămică atunci când e capabilă să renunțe la egoism, să-și asume responsabilitățile unei alte vieți și să conștientizeze cu adevărat ce înseamnă să fie mamă.
Dacă acceptăm scuza sevrajului atunci e obligatoriu să o aplicăm și în cazul mamelor dependente de droguri, acolo unde sevrajul este cu adevărat o problemă. Ar trebui să le încurajăm să-i dea înainte cu heroina ca să nu sufere copilul de sevraj. La dependența de droguri, într-adevăr, medicii trebuie să intervină prin procedee specifice menite să amelioreze efectele sevrajului asupra fătului pentru că, ghiciți ce? Fătul unei consumatoare de droguri este automat dependent de droguri intrauterin.
Aceeași teorie se aplică și în cazul consumatorilor de alcool.
Am învățat în facultate toate bolile, anomaliile și sindroamele care apar la făt în urma consumului de substanțe care creează dependență și m-am îngrozit de fiecare în parte. Am văzut în experiența mea profesională copii care au fost afectați de aceste dependențe ale părinților. Dar chiar dacă nu aveam parte de aceste informații, tot nu cred că aș fi putut să închid ochii și să-mi văd liniștită de viața mea, fără să încerc să aflu mai multe despre cum pot eu s-o ajut pe Ania să se dezvolte liniștită în burtică.
Eu nu pot spune că am simțit că fac sacrificii. Am fost atât de bucuroasă pe tot parcursul sarcinii încât nimic nu putea să-mi întunece veselia și buna dispoziție.
Cum am avut grijă de Ania când era în burtică?
Am renunțat la fumat de tot, am luat zilnic un complex de vitamine prenatale, nu am pus niciun strop de alcool în gură (nici măcar de revelion când toată lumea mă îndemna să iau o gură de șampanie la miezul nopții), mi-am respectat programul de somn, am mâncat sănătos și din toate grupele alimentare, am băut multă apă plată, am renunțat la mâncarea nesănătoasă, am renunțat la tocuri și la haine strâmte și incomode, am renunțat la produsele cosmetice care ar fi putut să o afecteze pe Ania, i-am citit povești din cărțile mele, am mângâiat-o și i-am vorbit neîncetat despre lume, despre noi, despre ea, i-am pus să asculte toate genurile muzicale (jazz, blues, bossa nova, fado, clasică, rock, populară, etc) să-și aleagă singură ce-i va plăcea, am făcut yoga pentru graviduțe în fiecare zi, mi-am păstrat veselia și optimismul pe tot parcursul sarcinii, m-am ferit de boli și de contactul cu persoane bolnave (imunitatea gravidelor este foarte scăzută și medicația nu este indicată), am fost la toate controalele medicale, mi-am făcut frecvent analizele, am râs și mi-am iubit bărbatul.
În ceea ce privește alimentația, poți mânca aproape orice cu moderație, dar trebuie să respecți anumite reguli:
-nu am mâncat ou crud sub nicio formă pentru că poate conține Salmonella, o bacterie periculoasă (nici în cremele prăjiturilor, nici fierte sau prăjite moale, nici în maioneze – preferatele mele); am încercat să fac maioneze cu gălbenuș fiert tare dar nu mi-au plăcut.
-nu am mâncat carne crudă sau gătită în sânge. Verificam la fiecare îmbucătură cât de bine este făcută carnea, pentru că există riscul unei infecții cu toxoplasma, un parazit ce poate cauza grave probleme de sănătate fătului.
-nu am mâncat brânzeturi moi sau lactate nepasteurizate, de frica listeriei, o bacterie care îi poate fi fatală bebelușului
-nu am mâncat pește cu un conținut mare de mercur (rechin, macrou, pește-sabie) care poate avea efecte nocive asupra creierului și sistemului nervos al fătului
-fructele și legumele pe care le consumam crude erau spălate minim cinci minute sub jetul de apă ca să elimin orice bacterie de pe suprafața acestora
-nu am mâncat pateu și ficat care pot conține o cantitate prea mare de vitamina A (pe care am luat-o însă din alte alimente) și care poate fi nocivă pentru dezvoltarea puiului
-cafea nu mai beau de sute de ani așa că aici nu am avut nicio problemă.
Sarcina, cu siguranță, nu este o boală care trebuie tratată. Exact la fel de sigur cum nici corpul tău nu mai este doar al tău acum. Dacă ai invitat micul pui de om să ți se alăture, poartă-te ca o gazdă primitoare și arată-i ce mămică iubitoare are deja.
Unora li se poate părea greu uneori să respecți aceste reguli. Eu însă m-am simțit mamă înainte de a-mi ține fetița în brațe. Sentimentul de liniște și mulțumire de sine pe care îl ai atunci când știi că faci totul pentru a proteja micuțul pui de om, care se bazează în totalitate pe tine, nu se compară cu nicio satisfacție temporară pe care ți-ar putea-o oferi un capriciu de femeie încă singură.
Sursa foto: https://www.emaze.com