Avem o înclinație (voită sau nu) în a învăța puica tot felul de cuvinte urâte. Deși deseori folosește terminologii extrem de elegante, de parcă s-a născut la Harvard, alteori trântește câte un hă, bă, vreo înjurătură neaoșă sau altele ca ele. E ca un hibrid între domnișoara elevată și gagica de cartier. Responsabili de acest limbaj suntem amândoi părinții însă cu ușurință recunosc că eu sunt mai mult cu limbajul literar și Florin încearcă amuzat să o învețe limbajul străzii.

Ca de exemplu, celebrul fund versus cur. Eu insist că se numește fund, în timp ce Florin preferă cealaltă variantă:

-N-o asculta pe mami, zi cum zice tati, spune el râzând. 

Ania se uită nedumerită la noi, râde și ea în hohote însă alege calea dreptății și îl corectează pe domnul tătic:

-Fund se zice, tati, mai bine!

Cu ocazia curățeniei generale, atunci când i-am arătat păpădiei cum se desfășoară o ceartă adevărată de mămică, ceea ce pe ea a distrat-o extrem de mult și mi-a anihilat mie șansele (total nedorite, de altfel) de a fi vreodată o mămică autoritară, s-a născut pentru fetiț o nouă modalitate de a se distra și de a se juca acum cu cuvintele, și anume, o frază haioasă pe care le-o repetă jucăriilor ei atunci când nu se poartă așa cum se așteaptă ea de la ele:

-Te bat de nu te vezi de curul tău!

Mă amuză foarte tare cum a cugetat ea la sensul acelei expresii și cum a interpretat-o ea. Păi cum adică să te bat de să nu te vezi, că tu te vezi oricum? Dar ce nu ne putem vedea? Aha, fundul! Deci asta era! Și pentru că tot vorbim de ceartă, putem, în acest context, să adoptăm și termenul lui tati pe care-l folosește în loc de fund. 

Poate că am ajuns și de râsul jucăriilor păpădiei cu expresia mea născută nu știu de unde, pentru că nici ele nu par prea înfricoșate, însă măcar puica se amuză în continuare prin prisma acestui eveniment. Și dacă păpădia râde, restul nu mai contează!

Sursa foto: www.stocksy.com

 

Puica amuzată și logica unor expresii
Tagged on:                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *