Bucătăria indiană este strâns legată de religiile care se practică pe teritoriul ţării: Hinduism, Budism, Jainism, Sikhism. Împărţirea în state şi regiuni, limbile vorbite, religia şi clasele sociale au influenţat foarte mult evoluţia bucătăriei indiene, fiecare grupă având caracteristicile sale culinare.
Hyderabad este capitala statului indian din sud, Telangana. Bucătăria Hyderabadi, numită şi Deccani este specifică musulmanilor Hyderabadi. Fiind cea mai picantă şi condimentată dintre toate bucătăriile indiene, are reţete diferite pentru evenimente diferite, şi de aceea este clasificată în funcţie de acestea: mâncare de banchete, de nunţi şi petreceri, de festivale şi de călătorii.
Puiul Hyderabadi este o reţetă relativ simplă dar necesită pregătirea prealabilă a unor ingrediente.
Foarte fraged şi aromat, puiul Hyderabadi are locul lui aparte în preferinţele mele culinare.
Ingrediente:
-1 kg carne de pui (pulpe dezosate se folosesc în mod tradiţional, dar acum eu am pus piept de pui)
-1 ceapă
-50 g de alune nesărate
-1 lingură mare de seminţe de susan
-puţin lapte
-1 lingură mare de usturoi pisat
-1 lingură mare de ghimbir răzălit
-1 lingură mare şi jumătate de ardei iute verde pisat în mojar
-1 cană şi jumătate de iaurt
-1 linguriţă de garam masala
-1/4 linguriţă de seminţe de chimen
-1/2 linguriţă turmeric
-sare
-zeama de la jumătate de lămâie
-ulei pentru prăjit ceapa
Mod de preparare:
Pentru reuşita acestei reţete, foarte important este modul cum este pregătită ceapa. Aceasta se taie fideluţă subţire şi se căleşte, amestecând constant, în ulei încins la foc mediu spre mare, pentru 5 minute, până devine arămie. Se adaugă două prafuri de sare care să prevină ceapa să se ardă. Se lasă pe un prosop absorbant pe care să se scurgă excesul de ulei.
Alunele şi seminţele se susan se coc puţin pe aragaz, într-o tigaie fără ulei. Se macină apoi bine în mojar, cu puţin lapte până se formează o pastă ce are rolul, pe lângă aroma pe care o conferă, de a preveni iaurtul să se separe.
Se pisează usturoiul, ardeiul iute şi se răzăleşte ghimbirul.
Se taie carnea de pui în bucăţele mici.
Într-o oală adâncă se pun puiul, ceapa călită, usturoiul, ghimbirul, ardeiul iute, paste de alune şi susan, garam masala, chimenul, turmericul și iaurtul, se amestecă foarte bine toate ingredientele.
Deasupra oalei pentru gătit se așează un castron de metal care să sigileze foarte bine marginile și în care se pune un sfert de cană de apă. Căldura din oală va crea un efect de aspirare și va menține castronul în poziție, creând abur și funcționând ca o oală sub presiune.
Puiul se gătește pe foc mediu, timp de 45 de minute. Când apa din castron este evaporată, puiul este gata preparat.
După ce am oprit focul, adăugăm și zeama de lămâie și ne putem bucura de gustul puiul Hyderabadi.
Bineînțeles că eu mănânc acest pui cu tăieței de orez.
Poftă bună!