Poți învăța din trecut, poți schimba prezentul însă atunci când vorbești de viitor te poți rezuma doar la previziuni, dublate de experiența ta, însă într-o manieră personală de interpretare a unei realități fragile, incapabilă să cuprindă și să calculeze puzderia de variabile ce-l pot influența. Într-un fel, percepția viitorului se bazează mai mult pe gândirea magică, pe superstiții, intuiții și deducții emoționale, decât pe fapte dovedite științific, dovezi concrete și logică.

Tinerii sunt viitorul oricărei societăți. Ca să putem arunca o privire încețoșată spre el, ar trebui să fim nițeluș mai atenți la tinerii noștri: milenialii.

La sfârșitul lui 2010, Jamie Oliver lansa cartea ”Rețetele de 30 de minute ale lui Jamie”, carte ce a devenit cea mai bine vândută lucrare de non-ficțiune a tuturor timpurilor. Probabil că nu mulți au putut să facă previziuni corecte asupra acestui fapt. Explicația oferită de inițiați, a fost că, pentru societatea secolului 21, timpul înseamnă cu adevărat bani, pe care nu ne permitem să-i pierdem. Și uite așa, viețile noastre au prins viteză, transformând societatea noastră într-una hiperactivă, chiar și în bucătărie.

Să fii adult, însemna până acum, să locuiești și să te întreții singur, să îți faci o familie, să ai copii și să deții o casă sau o proprietate, și astea se întâmplau, de regulă, în jur de 20 de ani. Milenialii de azi sunt, în aceste condiții, departe de maturitate. 

Vârsta la care se căsătoresc a crescut foarte mut, divorțurile se intensifică, pentru crescut copii, găsim bani și timp abia mult înspre 40 de ani, să-ți cumperi în vremurile aceastea o casă sau un apartament pe puterile tale înseamnă ori că ai furat, ori că ești mult mai bătrân decât pari.

Natalitatea a scăzut dramatic, ceea ce, din unele previziuni, înseamnă că vârsta pensionării va crește extrem, din cauza imposibilității de a ne susține material economia. Un inițiat ar putea presupune că milenialii vor eșua și în a bifa întreținutul singuri.

Cu toate căsuțele nebifate, tinerii noștri vor avea probleme în a se considera adulți, umbriți fiind de percepția moștenită de la părinți, a acestei noțiuni, ceea ce le va provoca un sentiment de neliniște, tradus, într-un final, într-o stare depresivă.

Ca să concluzionăm, viitorul nostru va fi unul hiperactiv, solitar, lefter, dependent și depresiv. Nu e un portret tocmai drăguț, pe care-l să-l aștepți nerăbdător.

De aceea, eu aleg să apelez, de data aceasta, în pofida unor previziuni sumbre, la gândirea magică, bazându-mă pe optimismul meu și pe o serie de variabile minunate, mult prea ușor anihilate și ignorate de unii. Astfel că, aleg să cred în capacitatea milenialilor de a se adapta și de a găsi soluții la situații neprevizionate, aleg să cred cu putere în potențialul tinerilor noștri de a se înălța mai sus decât trecutul, aleg să cred că iubirea noastră necondiționată de părinți le va fi barieră în fața oricărui obstacol. Cu sau fără gândire magică, eu aștept nerăbdătoare viitorul!

Sursa foto: pureadvantage.org

 

Previziuni despre un viitor magic
Tagged on:                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *