Ania se scobește în nas cu degețelul ei prețios și apoi, încântată, mănâncă mucul delicios (se pare). Nu știu dacă este singurul copil din lumea aceasta care practică acest obicei considerat nepoliticos și chiar scârbos de către unii, dar mă îndoiesc amarnic că ar fi așa.
Atitudinea noastră în această situație este una de amuzament, pornită din faptul că da, recunoaștem, și noi ne mâncam mucii din nas când eram mici. Și deși acum am renunțat la partea cu mâncatul, recunoaștem și că nu întotdeauna ne folosim corespunzător de batiste de unică folosință pentru igiena nazală și că, uneori, atunci când nu ne vede nimeni și avem de-a face cu vreun muc încăpățânat … ei bine, da, ne mai scobim și noi în nas.
Poate că unii ne consideră niște părinți iresponsabili care nu-și învață copilul despre bunele maniere sau care chiar nu sunt conștienți de periculozitatea acestui obicei. Noi însă avem acum dovada că procedăm corespunzător: experții spun că mâncatul mucilor le face bine copiilor. Dacă nu mă credeți, citiți acest articol.
Celebrul muc al nasului pornește în viață de la condiția de mucus, secretat de glandele nazale, o substanță gelatinoasă compusă în special din apă și menită să împiedice particulele pe care le respirăm (praf, polen sau chiar microbi) să ajungă în plămâni. Parte din mucus curge înapoi prin gât, deci, cu toții îngițim muci neintenționat. Altă parte însă, este împinsă spre exterior de părul nostru din nas. Cu cât ajunge mai aproape de aer, mucusul se usucă și se transformă în acele ghemotoace pe care le numim muci.
De ce le place copiilor să mănânce muci din nas? Ei bine, se pare că sunt cu adevărat delicioși, dulci și apetisanți, numai buni de gustat. Pornind de la acest fapt, că fiind buni la gust sunt destinați să fie mâncați, omul de știință Napper (alături de alți cercetători) susține că, deși conțin diverși agenți patogeni, mucii le fac, de fapt, bine copiilor, acționând în interesul dezvoltării imunității. Se știe că un mediu steril, prea curat, este în detrimentul copiilor deoarece împiedică sistemul imunitar să se manifeste. Ei bine, mucii lansează o provocare acestuia, ca un fel de antrenament pentru forțele de luptă imunitare.
Așa că, dacă o vedeți vreodată pe fetiț savurând un muc delicios, lăudați-i, vă rog, atitudinea sănătoasă asupra corpului ei. Despre bune maniere este prea devreme să vorbim acum. Noi îi lăsăm dreptul să stabilească singură când, în ce condiții și cât de mult își dorește să fie plăcută de societate.
Sursa foto: depositphotos.com