Am văzut și ultimul film nominalizat la Oscar: Phantom Thread, scris și regizat de Paul Thomas Anderson (nominalizat la încă 6 Oscaruri plus cele două de la Phantom Thread, Motion Picture și Directing). Alte nominalizări ale lui Phantom Thread sunt: Actor principal, Actriță secundară, Muzică și Costume design.

În rolurile principale sunt Daniel Day-Lewis (pe care-l iubesc din Ultimul mohican, câștigător a trei premii Oscar) și Vicky Krieps. În rol secundar, cu o nominalizare bine meritată, Lesley Manville.

Daniel Day-Lewis are clar o interpretare de excepție a unui personaj credibil ce se lasă purtat de tenebrele adânci ale sufletului său. Lesley Manville transmite majoritatea caracteristicilor personajului său prin expresivitate, cu extrem de puține cuvinte. O surpriză este și Vicky Krieps, care, deși a fost depășită în interpretare de alte actrițe ce și-au găsit un loc la Oscarurile de anul acesta, face un rol extrem de bun și emană o frumusețe pe care nu ai fi ghicit-o la prima vedere.

Subiectul filmului este pygmalion-ian. Un celebru și apreciat designer din Londra lui 1950, cu un trecut încă extrem de viu simțit în prezent, ce are o relație de o dependență neobișnuită cu sora lui și un complex oedipian încă resimțit, se îndrăgostește de o chelneriță pe care o introduce în mediul lui. Pasiunea  pentru design trece de limitele palpabilului și se materializează prin mici simboluri sau mesaje pe care acesta le împletește în materialele pe care le croiește.

Atmosfera pe care mi-a transmis-o acest film este una bizară, fără a putea pune cu exactitate accentul pe ceva anume. Un fel de stare de genul Rebeccăi lui Hitchcock. Cu un final oarecum neașteptat ce adâncește misterul unei iubiri aparte, Phantom Thread este clar un film ce merită văzut.

Tradus în limba română ca Firul fantomă, lansat în SUA în 19 ianuarie, vă îndemn să mergeți să-l vedeți pe ecranele mari. Cu siguranță vor trece câteva zile bune până să puteți ieși din starea pe care Phantom Thread o va lăsa în voi.

Sursa foto: http://www.awardscircuit.com

 

 

Phantom Thread, o poveste bizară de iubire
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *