Pentru că trei zile înseamnă o eternitate atunci când aștepți cu nerăbdare să ai și tu niște peștișori tăi fericiți, după numai o zi și jumătate, am purces spre pet shop ca să mai facem unele achiziții ce ne-ar putea înfrumuseța acvariul nostru proaspăt primit în dar.

Cu o listă clară în minte am început selecția unui nou încălzitor cu termostat, a unui termometru, a două plante acvatice ornamentale, a două pungi de mâncare completă și a unui minciog (pe care, în lipsa unei culturi în domeniu, noi îl numeam ”plasa aia de prins peștii cu ea”).

După cum spuneam, în acele momente, nerăbdarea era caracteristica noastră principală. Așa că, nu am ripostat nicicare prea mult atunci când domnul tătic a propus să luăm și vreo doi peștișori care urmează să se înțeleagă bine cu scalarii pe care urma să-i primim, regulamentar, după trei zile.

Uitându-ne prin acvariile populate de peștișori colorați, am avut revelația vieții atunci când am dat cu privirea de cei mai frumoși pești din lume: colorați intens, cu înotătoarele și coada de dimensiuni mărețe dar desfăcute parcă într-un voal diafan, cu mișcări atât de grațioase și elegante încât aveai impresia că sunt balerine ce performează majestuos pe înaltele scene ale lumii. Născuți să fie artiști!

Deja îmi imaginam acvariul nostru care ne prezintă mereu și mereu acest dans minunat oferit de frumoasele viețuitoare, intitulate, după etichetă, Betta splendens (uite că și numele îi face cinste). Am decis că minim doi vor face parte din familia noastră.

Elanul meu însă mi-a fost tăiat imediat de doamna vânzătoare: nicio șansă să se înțeleagă vreodată cu scalarii. Nu contează. Renunțăm la scalari și luăm creaturile minunate alături de alții mai mititei. Păi, de fapt, peștii Betta nu se înțeleg cu niciun alt pește. Nici asta nu contează. De fapt, nici nu ar trebui să se înțeleagă, la cât de minunați sunt, cred cu convingere că niciun alt pește nu-i ”înghite” și moare de ciudă și de invidie. O să luăm doar peștii aceștia minunați și splendizi! Un acvariu plin de ei! Păi … nici asta nu se poate, pentru că, vedeți voi, peștii Betta nu se suportă nici măcar între ei. Se pare că s-au născut să fie pitbulli, extrem de agresivi, omoară orice vietate, mereu puși pe bătaie și pe violențe gratuite.

Abia atunci am remarcat și eu, dincolo de entuziasmul meu inițial, că erau singurii care aveau, fiecare, propriul lor acvariu mititel. Visul meu s-a destrămat în fața ochilor. Nu aveam de gând să ocup acvariul nostru fericit cu un singur pește, indiferent cât de frumos ar fi fost el. În plus, nu-mi doresc nici să promovez în fața păpădiei agresivitatea și atitudinile violente.

Așa că, adio pește splendid! Povestea noastră s-a terminat. A fost frumos cât a durat dar știi și tu, că interiorul e întotdeuna mai important. Prefer de o mie de ori mai mult un pește vesel (mă rog, în limitele unui pește) decât unul care să troneze nemuritor și rece în lumea lui albastră. Te-ai născut să fii singur, într-o luptă inutilă, admirat preț de o clipă, de la distanță și lăsat apoi să-și ducă valsul până la sfârșit, în lumea lui înghețată și tăcută! Păcat de tine, că nu știi bucuria unui zâmbet! Trebuia să te fi născut după înfățișare: un artist!

Sursa foto: animax.ro

Peștișori incompatibili cu valorile noastre de viață
Tagged on:                                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *