Reţeta de paste bolognese este prima reţetă de mâncare pe care am făcut-o ca proaspătă soţie. O am de la mama Lili (soacra mea), era scrisă pe o foaie de hârtie şi obişnuiam, la început, să o respect întocmai. Măsuram atentă toate ingredientele şi urmam conştiincioasă toţi paşii. Reţeta avea cantităţi pentru opt persoane, aşa că orice musafir venea în vizită, trebuia să mănânce cu noi paste bolognese. Scria în reţetă că sosul pentru paste bolognese trebuie amestecat pe foc două ore, ceea ce, cu ochii pe ceas, şi făceam.

Între timp, am pierdut foaia cu reţeta dar  structura acesteia din anii de exerciţiu mi-a fost imprimată în minte.

Cum Ania adoră pastele, cum este într-o perioadă de mofturi culinare când trebuie să-i ofer mâncăruri apetisante, cum pastele bolognese mai au şi ceva legume pe lângă şunca şi usturoiul din pastele carbonara, zilele acestea ne-am desfătat cu celebra mâncare.

Sosul bolognese este, după cum îi spune şi numele, originar din regiunea Bologna, din Italia. De regulă, acest sos este servit alături de tagliatelle sau lasagna şi conţine carne de vită, ceapă, roşii, morcov, ţelină, vin roşu. Eu folosesc carne tocată de vită amestecată cu porc ca să nu fie prea seacă pentru gustul Aniei.

Păpădia iubeşte pastele bolognese fiind şi prima reţetă cu carne pe care o mănâncă nemărunţită.

Varianta mea de paste bolognese sună aşa:

Ingrediente:

-500 g carne tocată de vită şi porc

-2 morcovi

-1 jumătate de ţelină mare

-1 ceapă

-1 roşie mare

-200 g de caşcaval

-1 pachet de spaghete

-1 pahar de vin roşu sec

-câteva crenguţe de cimbru verde

-sare

-piper

-ulei pentru prăjit

-parmezan răzălit pentru servit

Mod de preparare:

Ceapa se curăţă şi se toacă mărunt. Caşcavalul se răzăleşte. Roşia o decojesc şi o pun în blender să o transform în sos de tomate. Curăţ morcovul şi ţelina şi le răzălesc pe răzătoarea mare (ţelina o pregătesc la final pentru că altfel se înnegreşte).

Încing uleiul şi călesc puţin ceapa cu un praf de sare. Adaug morcovul şi ţelina şi le călesc până se înmoaie puţin.

Pun carnea, condimentez cu sare şi piper şi amestec până îşi schimbă culoarea. Adaug vinul şi frunzele de cimbru şi las pe foc până scade vinul. Pun sosul de roşii.

Fierb pastele în apă cu sare timp de şapte minute şi le amestec cu sosul bolognese. Adaug caşcavalul răzălit iar la servire, presar parmezan deasupra.

Pastele bolognese sunt o altă reţetă pe care o mănâncă întreaga familie cu drag şi spor.

Poftă bună!

 

 

Paste bolognese cu cimbru şi vin roşu
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *