Când mergeam spre casă, prin clasa a IX-a, a X-a, Cris, prietena mea, îmi povestea despre aventurile ei de la Negru Vodă (un oraș de la mare, din județul Constanța) unde mergea vara în vacanță la rude. Îmi trimitea scrisori de acolo (da, Cris, încă le am). Se mândrea cu înfățișarea ei care are trăsături de tătăroaică. Nu cred că am văzut o persoană mai îndrăgostită de mare decât ea. Cum începe vacanța de vară, pune băiețel și bunică în mașină și vreo 2 luni își trăiește intens iubirea. Pe drumul spre casă, plânge înfundat cu muzica dată la maxim în urechi.

Mie îmi place marea pentru poezia ei. Mi se pare romantică, misterioasă și frumoasă. Dar după vreo săptămână, maxim două încep să tânjesc după copaci, munți și râuri. Pe ei îi aud eu chemându-mă.

Pe Ania însă a cucerit-o total! Are o sclipire în ochișori în fiecare dimineață când deschidem geamul și vede întinderea albastră.

Râde a fericire pură de câte ori simțim nisipul sub tălpi. E foarte deschisă și sociabilă, foarte în elementul ei, de parcă trăim aici de-o viață. S-a adaptat imediat și îmbrățișează nisipul în fiecare zi, ca pe un vechi prieten drag. Nu se satură de el nici în curtea pensiunii unde o ia de la  capăt cu găletușele și lopățelele. Când intrăm cu ea în mare are o privire de omuleț înțelept care știe să asculte secretele pe care adâncurile le păstrează cu sfințenie.

Fetițul trăiește bucuria mării cu toată ființa ei: mănâncă mai mult, doarme netulburată și zâmbește oricui îi iese în cale.

Dar cel mai mult și mai mult îi plac valurile zgomotoase. Fie că ne plimbăm pe țărm, fie că ne ține de mână și sare peste valurile jucăușe, păpădia noastră de munte este numai un chiot de bucurie continuu. Nu e chip să o luăm de la valuri fără două-trei lacrimi vărsate. Chiar dacă tremură de frig, se îndepărtează de mare suspinând amarnic.

Da, asta e pasiune pentru mare! Am văzut-o la Cris și o regăsesc în Ania! Două suflete care vibrează la chemarea mării. Eu pot doar să mă bucur de bucuria lor.

Hei, Cris, ți-am promis că mă voi gândi la tine când suntem la mare? Ghici ce? Mai avem o fetiț care înțelege marea la fel ca tine! Pupici de nisip, sărați și arși de soare trimitem în valuri către voi!

 

 

Pasiunea pentru mare, un dar frumos
Tagged on:                                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *