Am trei oale pe aragaz, care mă așteaptă. Ade e în vizită la Auri cu Miru, vor să-și modifice niște haine, profitând de iscusința ei. Păpădia mă anunță cu o voce tărăgănată:

-Maaami, mă plictisesc foarteee taaaree!!!

Îi propun să meargă dincolo la fete să mai povestească cu ele. E de acord. O îmbrac și mergem împreună în vizită. Când ajungem în curte o vede pe Masha și vrea să rămână afară:

-Singură, pui?

-Da, mami, mă descurc că sunt mare!

Nostalgică de această creștere bruscă, dar mândră de ea, îi mai pun câteva straturi de haine și o las să exploreze lumea de capul ei, lăsând însă deschis geamul de la bucătărie.

După câteva minute, mă strigă că i s-a descheiat șiretul de la un papuc. Ies în curte să i-l leg și mă întorc spre ale mele. Cu coada ochiului o văd cum și le dezleagă acum pe amândouă. Zâmbesc și mă las purtată în acest joc vreme de câteva ture. Se plictisește și de asta.

Reușesc să termin treaba mea, liniștită de râsetele vesele de păpădie care ajung până la urechile mele, din curte. Atrasă ca un magnet de atmosfera de afară, ies și eu să mă bucur de ea.

Șiiiii … mega surpriză mă așteaptă acolo: curtea arată ca după război. Se pare că, în lipsa evidentă a zăpezii, fetițul a decis să pornească o bulgăreală cu cățeii, utilizând ca materie primă, pământul din ghiveciul mare care tronează acolo. Câinii latră fericiți, cu dinții mânjiți de noroi, hainele păpădiei sunt pline de pământ și un proaspăt covor negru împodobește acum jumătate de curte, întinzându-se până la uscătorul ce poartă țanțoș rufele scoase să se zvânte la soarele palid de primăvară.

Încep să râd în hohote.O întreb dacă s-a distrat și primesc o invitație neașteptată:

-Hai, mami, să ne batem cu pământ! E tare amuzant!

O cred pe cuvânt și stau în cumpănă preț de câteva secunde. Maturitatea mă trage însă de mână. Îi explic păpădiei că va trebui să mătur pământul, pentru că altfel îl vom duce cu noi în casă și nu e prea plăcut să stea cu chiloțelul ei, singurul acceptat ca obiect vestimentar, pe jos.

Mă privește fascinată, dar nițeluș nemulțumită, cum strâng totul din jur.

Totuși, nu mă pot abține și, după ce agăț mătura în cui, o întreb zâmbind:

-Știi că în grădină mai avem două ghivece mari? Și-n plus, acolo e pământ peste tot, deci nu trebuie adunat la final? Ce zici, facem o vizită în grădină?

Na de-aici, maturitate, cu prostiile tale despre responsabilitate!

Sursa foto: www.gettyimages.co.uk

Pământul din ghiveci și bulgăreala de primăvară
Tagged on:                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *