Carnea de pui nu se află între preferatele mele. Pieptul e prea fad şi restul cărnii de pui, dacă nu este mâncat atunci proaspăt, mi se pare că nu mai are acelaşi gust. Dar integrată în reţeta potrivită, carnea de pui poate fi delicioasă.
Eu mănânc pui cel mai des în reţete asiatice dar recent am descoperit o nouă modalitate gustoasă de a mă hrăni cu această carne albă. Reţeta e inspirată de pe site-ul Jamilei şi a avut un mega succes printre ai mei.
Ingrediente:
-500 g piept de pui
-300 g iaurt sau lapte bătut
-2 linguri dulceaţă de ardei iute
-4 căţei de usturoi
-1 linguriţă oregano
-1 linguriţă boia iute
-1 linguriţă cimbru
-sare, piper
-panko
-ulei pentru prăjit
Mod de preparare:
Panko este un tip de pesmet japonez pe care eu l-am reprodus rapid şi eficient în casă. Miezul unei pâini albe proaspete este tăiat bucăţi mai mici şi băgat să se mărunţească bine în robot. Este aşezat apoi în tavă şi pus la cuptorul preîncălzit la 100 de grade C pentru aproximativ o oră. Din 10 în 10 minute amestec pesmetul cu o lingură. Acesta trebuie să se usuce la o temperatură mică, nu să se prăjească.
Carnea de pui am împărţit-o jumate-jumate, am pus şi piept de pui şi 2 pulpe dezosate de mine singurică. Iese foarte bun cu ambele variante. Puiul este aşadar tăiat fâşii mai lungi şi aşezat într-un bol. Deasupra presar condimentele (oregano, cimbru, boia, sare, piper), usturoiul pisat, dulceaţa de ardei iute şi iaurtul. Las puiul peste noapte în frigider să se frăgezească.
Încing uleiul într-o tigaie mai adâncă, scurg bucăţile de pui de surplusul marinadei, le trec bine prin panko şi le prăjesc în ulei până devin aurii (vreo cinci minute).
Crocante la exterior, fragede şi gustoase în interior. Vis!
Alături am făcut un piure de mazăre: am fiert cinci minute 400 g de mazăre congelată, am mărunţit-o cu un blender vertical, am adăugat, unt, smântână, brânză danish white, sare, piper şi un strop de lămâie.
Poftă bună!