De când am devenit mai măricică și am lăsat în urmă ifosele de copil sclifosit în ale mâncării, aceasta a devenit o pasiune pentru mine. Televizorul merge aproape întotdeauna pe posturile culinare, am zeci de cărți de rețete din toate colțurile lumii iar Cosmo-ul meu l-a reprezentat revista Good Food, din care mai am și acum o rezervă măricică și spre care alergam însuflețită când ne opream dintr-un drum lung la vreo stație de benzină.
Ca orice pasiune care se respectă, diversitatea este cea care o caracterizează: deși preferata mea rămâne mâncarea asiatică, accept cu avânt orice provocare, oricât de ciudată sau inedită ar putea părea.
Când a apărut la noi în țară conceptul de ”mâncare chinezească”, după atâta amar de vreme de mâncare tradițională, am sărit ca apucata să testez și eu noile arome. La acea vreme, cele mai exotice și singurele, de altfel, condimente orientale pe care le găseai la noi erau praful de curry (un mix între mai multe condimente) și sosul de soia.
Așa că, îmbogățită cu ele, găteam și eu de zor ”chinezește”: piept de pui prăjit și condimentat cu praf de curry și orez amestecat cu legume (ardei gras, ceapă, morcov) picurate din belșug cu sos de soia.
Între timp, sper că arta mea culinară asiatică s-a mai rafinat nițeluș, dar, recunosc, am rămas tot timpul nostalgică la gustul acelei prime experiențe, ca după o primă mare iubire.
În cinstea acestot gânduri, propun astăzi un toast cu un curry rapid, realizat chiar cu pudră de curry, pe care atât de rar o mai folosesc acum.
Ingrediente:
-1 piept de pui
-ghimbir cât un dop de plută
-2 căței de usturoi
-1 ceapă medie
-2 linguri de coriandru boabe
-2 linguri de curry praf
-400 g iaurt
-sare
-ulei pentru prăjit
Mod de preparare:
Se pregătesc ingredientele: ghimbirul și usturoiul se toacă mărunt (se pisează în mojar), se taie carnea de pui în bucățele potrivite de băgat în gură, se macină boabele de coriandru, se taie ceapa solzișori.
Se încinge uleiul la foc mare, se pune usturoiul și ghimbirul câteva secunde, se adaugă ceapa până se înmoaie puțin iar apoi carnea de pui, până își schimbă culoarea (se albește). Se pun condimentele: sare, coriandru și praful de curry și se lasă pe foc până se pătrunde. Se adaugă la final iaurtul.
Ca garnitură, foarte acceptabil este un orez simplu fiert. Aaaa, și să nu uit neapărat sticluța cu sos de soia, în amintirea vremurilor care au trecut.