Aniei îi place șunca. În această categorie intră prosciuto, ciolanul afumat, pastrama, mușchiuleț țărănesc, salam, etc, adică mezeluri pe care nu suntem tocmai încântați să le achiziționăm de la magazin. 

Deși vorbesc tot mereu de părinții mei cu care împărțim același habitat, tare mândră sunt și de ceilalți bunici ai păpădiei, Lili și Bubu, cu care avem o relație minunată. Sâmbăta e sfântă, în fiecare săptămână este ziua în care no matter what, mergem toți trei în vizită la ei și suntem desfătați cu jocuri, iubire și cadouri care mai de care. Foarte harnici sunt și ei, obișnuiți fiind de-o viață să nu stea locului o clipă. Mama Lili îmi împărtășește pasiunea pentru mâncărurile exotice (și condimente) în privința cărora facem schimb de rețete, surprinzându-mă uneori cu câte un ingredient mai rar de găsit pe care mi l-a comandat și mie. Bubu este expertul familiei în afumat mezeluri, având o afumătoare chiar acasă.

Și uite în acest context, au preparat ei doi un mușchiuleț de porc afumat, fără aditivi și coloranți alimentari, care este atât de gustos încât îți vine să-l mănânci gol ca nu cumva să-i diminuezi gustul cu ceva. Fetițul este, bineînțeles, mare fană a lui. Așa că am cerut imediat rețeta:

Ingrediente:

  • 4 mușchiuleți de porc (a cca. 500 g fiecare)
Pentru baiț:
  • 3 lingurițe piper alb măcinat
  • 3 lingurițe piper negru măcinat
  • 1 linguriță piper verde măcinat
  • 5 lingurițe coriandru măcinat
  • 6 lingurițe chimen măcinat
  • 1 lingurițe cimbru uscat
  • 1 lingurițe măghiran uscat
  • câteva flori de nucșoara (măciș) sau 1 linguriță rasă de nucșoară măcinată
  • 10 foi de dafin
  • Se macină bine de tot condimentele, apoi se amesteăa cu:
  • 6 lingurițe boia dulce (paprika)
  • eventual 1-2 lingurițe boia iute
  • cca.25 lingurițe de sare neiodata (pentru murături, specială pentru industria alimentară)
  • 150 g usturoi zdrobit

Mod de preparare:

Mușchiuleții se curăță de eventualele bucățele de carne care atârnă dar se lasă grăsimea pentru că și așa este o carne extrem de slabă. Se condimentează mușchiuletii bine de tot cu 1/3 din mirodenii și se ung cu 1/3 din cantitatea de usturoi zdrobit.

Ziua 1. Se pun 24 ore la rece (în pivnița rece, cămară sau garaj). Temperatura trebuie să fie între 2-4 C. Nu se acoperă cu nimic. 

Ziua 2. Se scot din vas cărnurile și se condimentează cu 1/2 din mirodeniile rămase și se ung cu 1/2 din usturoiul zdrobit restant și se clădesc ca în prima zi. Se pun alte 24 ore la rece.

Ziua 3. Se scot din nou cărnurile și se verifică să aibă condimente pe toate părțile, pe laterale se mai condimentează cu restul de mirodenii și usturoi. Se lasă alte 24 ore la rece.

Ziua 4. Se scot din nou cărnurile și se verifică dacă au peste tot condimente și se mai reașează in altă poziție. Se pun 24 ore la rece.

Ziua 5. Se scot mușchiuleții și se curăță de condimente (se rad cu dosul unui cuțit), nu foarte tare, dar dacă rămân uzi nu prinde bine fumul. Apoi mușchiuleții se leagă câte 2, cap-coadă, lipiți unul de altul, în cel puțin 3-4 puncte pentru ca să nu se desfacă și se lasă peste noapte la aerisit, la zvântat, atârnați în cămara rece.

Ziua 6. Se iau cărnurile legate și zvântate și se pun la fum în afumătoare. Mușchiuleții se afumă 3-4 zile câte 2-3 ore pe zi (două fumuri reci).

Dupa afumare, aceste mezeluri de casa se lasă la aerisit măcar 24 de ore într-un loc răcoros și ventilat.

Să aveți poftă bună și parte de niște socri minunați așa cum am eu!

 

Mușchiuleț de porc afumat pentru fetiț
Tagged on:                                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *