Americanii îl numesc potty training, noi îl cunoaștem de antrenament la oliță, ceea ce sună destul de militărește și, în cazul nostru, este un termen cam confuz.

Se presupune că pentru o anumită perioadă de timp copilul va fi învățat să facă pișu și caca la oliță, în loc de scutecul cu care a fost obișnuit până atunci. Ce înseamnă acest proces de învățare nu știu exact. Or fi formule de calcul, teorii și axiome predate copilului. Sau poate i se explică zilnic mișcarea pe îndelete: dai pantalonii și chilotul jos, îndoi genunchii, așezi fundul pe oliță și te concentrezi pe eliminarea materiilor din intestine. Poate apoi, în fiecare dimineață, în loc de sportul de înviorare, se face această mișcare: și acum, hai să vedem, pui, douăzeci de mișcări la oliță!

Deși în toate articolele și cărțile de specialitate se recomandă ca vârsta optimă la care să se înceapă acest antrenament să fie după 2 ani, atunci când copilul are controlul sfincterian instalat, unii părinți mai ambițioși nu pierd timpul cu așa ceva și încep mult mai devreme (am auzit de cazuri care încep la 7 luni). Păi nu putem noi să antrenăm și natura umană?! Ne ține pe noi în loc un amărât de control neinstalat?!

Pentru că nu prea ne place nouă cu învățatul, lucrurile au decurs mai simplu la noi. Am așteptat până ce fetițul putea să înțeleagă ce i se spune (coincidență sau nu, asta se întâmpla după doi ani) și i-am zis așa:

-Iubire, asta e olița ta. Dacă vrei să faci pișu sau caca și nu ai chef să faci în scutec, te așezi pe ea și gata. Prin casă, pe covor, nu ar fi drăguț să facem având în vedere câte mâncăm noi de pe jos.

Ania a înțeles din prima cum stă treaba și s-a convins singură când dorește să o folosească, fără niciun antrenament. De câteva zile, a încetat (tot benevol) să mai facă pișu chiar și noaptea în somn. Putem astfel afirma cu mândrie că deși am trecut prin acest antrenament ca gâsca prin apă, fără nicio idee despre ce ar trebui să facem și fără niciun interes de a afla asta, misiunea oliță a fost totuși finalizată cu succes.

Sursa foto: www.superhealthykids.com

 

 

Misiunea oliță a fost îndeplinită cu succes
Tagged on:             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *