Unii oameni pur şi simplu nu înţeleg. Te mai şi întreabă cu o sprânceană ridicată superior:

-Ce-ţi place ţie să pierzi vremea pe facebook?

Au impresia că e o delectare să petreci atâta timp pe o reţea de socializare.

În realitate, ca orice lucru pe care ai tendinţa să-l priveşti superficial la început şi facebook-ul are profunzimile lui inimaginabile pentru profani.

E un roller coaster de emoţii şi trăiri. Indiferent de etatea ta, de experienţa de viaţă şi de siguranţa ta de sine, pe facebook vei fi mereu un adolescent care merge pentru prima oară la singura discotecă din oraş.

Vei avea emoţii încă de când trebuie să te hotărăşti cu ce te vei îmbrăca. Schimbi zeci de ţinute în faţa oglinzii, ţi se pare că niciuna nu e reuşită, că niciuna nu transmite ce-ţi doreşti tu cu adevărat şi că niciuna nu-ţi cuprinde toate atuurile de la o primă privire. Sunt atât de mulţi oamenii care te vor vedea, unii pe care nici nu-i cunoşti şi tu trebuie să faci o impresie bună.  Într-un final, te decizi şi alegi o poză de profil.

Repeţi în gând un speech pe care-l vei spune despre tine celor care vor veni să te cunoască şi editezi informaţiile de pe pagina ta.

Gata, a venit momentul să intri în discotecă. Ai inima cât un purice când deschizi uşa şi te pregăteşti să faci faţă puhoiului de lume care va veni spre tine. Dar rămâi cu zâmbetul îngheţat pe faţă pentru că în forfota prezentă în discotecă, fiecare îşi vede de treaba lui şi nimeni nu te bagă în seamă.

Eşti deznădăjduită. Te simţi mică, insignifiantă, inutilă şi neatrăgătoare. Te întrebi dacă e de la rochiţa pe care ai ales-o pentru seara aceasta sau poate că machiajul nu-ţi arată adevărata frumuseţe.

Faci timid doi paşi în faţă şi dai peste o veche prietenă, pe care nu ai mai văzut-o din şcoala primară. Începeţi să povestiţi entuziaste, vă trimiteţi zâmbete, pupici şi îmbrăţişări romanţoase. Poate că în alte circumstanţe aţi fi puţin mai rezervate dar la discotecă este încurajată expansiunea.

Te îndepărtezi puţin mai sigură pe tine dar te loveşti de un băiat care dansa entuziast în mijlocul discotecii. E drăguţ! Îţi zâmbeşte şi faceţi cunoştinţă. Îl cheamă Doru, e cu doi ani mai mare decât tine, îi plac sporturile extreme, e corporatist, nu are prietenă dar are nişte minunaţi ochi albaştri. Vă luaţi la revedere şi deja simţi că pluteşti.

Începi să dansezi pe melodia ta preferată şi observi cum tot mai mulţi ochi te caută cu privirea. Eşti în al nouă-lea cer. Revii în fiecare seară la discotecă cu emoţii şi cu bucurie. Oamenii se opresc din dans să-ţi spună că le plac pantofii, ceasul sau cerceii tăi. Îi povesteşti unei prietene cum a fost ziua ta de azi şi alţi oameni, pe care nu-i cunoşti, te opresc să te felicite pentru ziua pe care tocmai ai avut-o, pentru omleta pe care ai mâncat-o de dimineaţă şi pentru somnul pe care l-ai tras sub plapumă.

Începi să te simţi ca o mică vedetă şi nu înţelegi povara pe care susţin acestea că o au de purtat.

Te lași purtat pe valurile muzicii și îi observi și tu pe cei din jur. Te minunezi de călătoriile pe care le fac, râzi în hohote când un nou prieten îți arată un ursuleț panda care încearcă să escaladeze un sac de cartofi, te înfurii când alt prieten îți arată un cățeluș abandonat și adori pur și simplu fotografia cu nenea Tache de când era bebeluș.

O vezi pe Doina care le arată tuturor noua poșetă achiziționată. Ți se pare oribilă dar îi spui și tu admirativ că-ți place pentru că și Doinei îi place absolut tot ce faci tu. Simți că îi ești datoare așa că îi dai și un zâmbet larg.

În fiecare zi te întorci nerăbdătoare la discotecă și cauți emoționată să vezi cui îi mai place ceea ce faci tu. Te trec fiori când vezi că Doru adoră apusul de soare văzut de la fereastra casei tale. Tu știi că de fapt, el te adoră pe tine și cu siguranță și-ar dori să vedeți acel apus împreună, în fiecare zi, alături de copiii voștri drăgălași. Încerci o semnătură cu numele lui de familie și-ți iese perfectă din prima. Clar, sunteți făcuți să fiți împreună.

Începi să numeri câte aprecieri ai dar nu o găsești pe Maria, prietena ta cea mai bună. Te cuprinde disperarea. Nu crezi că poate să-ți facă asta tocmai ea. Încerci să te calmezi, poate nu s-a trezit încă.

Îți propui să te apuci de treabă dar gândul îți stă la Maria. Intri obsesiv în discotecă să vezi dacă ai vreun semn de la Maria.

Pe la prânz, începi să-i verifici activitatea prietenei. Probabil i s-a întâmplat ceva groaznic. Hei, nu, uite că s-a trezit și și-a băut și cafeaua cu încă 42 de prieteni.

Îi arăți că îți place cafeaua ei, poate așa se simte și place și ea apusul tău de soare. Nimic!

Exact când să te întorci la treburile tale observi că Maria apreciază noua coafură a Dănuței Dulcika. Te apucă o criză de nervi: Dănuța aia de care zicea că e mereu înfumurată și cu nasul pe sus???

Ieși să cumperi pâine și dai nas în nas cu Maria care te salută bucuroasă. Îi arunci o privire furioasă și treci pe trotuarul celălalt, lăsând în urmă o privire nedumerită, să se gândească bine la ce a făcut. Ți-a stricat toată ziua!

Încerci să-ți revii, te reîntorci în discotecă și îi spui Claudiei că și ție îți place viața la țară. Aștepți un răspuns minute întregi de la ecranul înmărmurit. Nimic. După o oră jumătate ești convinsă că Maria și Claudia s-au vorbit să te distrugă pe tine.

Îți pui un pahar de suc când clopoțelul te informează că cineva îți răspunde la mesaj. E un necunoscut care te anunță că ți-ar sta foarte bine cu o sapă pe umeri. Ce treabă are individul ăsta cu mine și cu Claudia? Te înfioară răutatea lui gratuită. Îți simți invadat spațiul personal și intimitatea.

Te retragi pe pagina ta și le spui tuturor că ești tristă. Marcel, care încă e supărat pe tine de când nu ai vrut să ieși cu el la suc, îți spune că ești o prințesă răsfățată care nu cunoaște greutățile vieții.

Ești îngrozită de lumea rea care te înconjoară. Te închizi în camera ta și nu mai vrei să vezi pe nimeni. 

Facebook-ul însă nu te lasă în pace și te atrage ca un magnet. Intri din nou în discotecă, dar de această dată stai ascunsă pe margine și îi urmărești pe ceilalți. Te uiți în jur și vezi că sunt mulți alții ca tine, spectatori din umbră la viețile celorlalți. Nu le place sau displace nimic, nu comentează și nu povestesc nimic dar știu, uneori, mai bine decât tine, ce făceai acum două zile la 4 după-masa.

Primești un mesaj privat de la Andrei în care îți spune cât ești de frumoasă și cum nu-i vine să creadă că nu ai prieten. Zâmbești. Îi verifici profilul și afli despre el că are afaceri în străinătate, nu e într-o relație și pur și simplu adoră pisicile, cățelușii bijuterie și bebelușii. Citești gândurile lui despre viață și ți se pare că ați avut același destin, că împărtășiți aceleași principii și că vă emoționează aceleași lucruri. Ești impresionată de profunzimea gândurilor lui și dată total pe spate de faptul că-l citește pe Dalai Lama.

Începeți să conversați prin mesaje și vă apropiați din ce în ce mai mult. Viața este din nou frumoasă. Nu mai ai nevoie de nimeni, decât de el. Dansați un dans nesfârșit în discoteca inimilor voastre.

Andrei e sensibil și amuzant, bărbatul perfect  care începe să facă planuri de viitor cu tine. Adormi în fiecare noapte cu gândul la el.

Asta până când te contactează o nebună care zbiară la tine să-i lași bărbatul în pace. Îi spui că se înșală, că Andrei e acum plecat în străinătate dar că se întoarce peste o lună și vă veți vedea. Nebuna îți spune că acum două ore a ieșit la bere cu băieții și-ți trimite o poză cu ei doi și cei șapte copii ai lor.

Privești fața zâmbitoare a lui Andrei și decizi să-l confrunți. Îți spune că regretă mult că te-a mințit dar că s-a îndrăgostit peste măsură de tine, femeia perfectă, că nevastă-sa e o nebună (exact cum bănuiai) de care încearcă să scape. Îl crezi pentru că tu știi că ce a fost între voi e real și clar ești mai bună decât femeia aia disperată care urlă înconjurată de copii. Tu poți cu adevărat să-l faci pe Andrei fericit!

Când însă după o lună dai peste o poză cu Andrei care ține fericit în brațe bebelușul cu numărul opt, rupi orice legătură cu el și-l blochezi de viitoare interacțiuni.

Deznădăjduită, îi cauți din nou profilul lui Doru, bărbatul care ți-a fost menit. Observi poze cu Maria îmbrățișată cu alesul tău. Ești șocată cum a putut Doru să cadă în plasa acestei femei care clar nu este de încredere. Se vede după pozele în care e despuiată toată și invită practic bărbații să-i intre în pat. Cercetezi statusul marital și observi că cei doi sunt într-o relație complicată. Bineînțeles că sunt într-o relație complicată: două firi complexe ca ei doi nu puteau avea o simplă relație normală și terestră. Unicitatea li se citește pe fețe.

Gata, te-ai săturat! Îți desființezi facebook-ul! E prea greu acolo, nu e pentru tine!

Ieși să te plimbi singură, în parc, cu gândurile tale. Auzi o voce în spatele tău și o mână care îți înmânează ochelarii pierduți. Faceți cunoștință și ochii negrii și adânci se oferă să-ți țină ochelarii de soare în siguranță, mâine dimineață, la o cafea.

Zâmbești, te așezi pe bancă și-l urmărești cu privirea. Scoți telefonul în timp ce o întrebare sâcâitoare nu-ți dă pace: oare cum arată profilul lui de facebook?

Sursa foto: http://indianexpress.com

 

 

Mic ghid de iniţiere în facebook
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *