Mulți dintre cei care au urmat dieta Dukan, o dietă proteică ce are efecte rapide și vizibile, s-au arătat apoi dezamăgiți de faptul că au pus la loc destul de repede kilogramele pierdute, ba chiar încă vreo câteva deasupra.
Acest lucru se întâmplă indiferent de dieta pe care o urmezi.
Corpul are memoria lui proprie, care este extrem de precisă și îndelungată. El se adaptează pe parcursul vieții, exceselor și atacurilor la care este supus. Dacă o perioadă îndelungată, ai un stil de a trăi relativ asemănător, corpul înțelege din ce-i transmiți că asta este normalitatea. Când începi să ții dieta preferată, organismul începe să intre într-un soi de panică. Ce naiba l-o fi apucat pe nebunul ăsta de nu mai îmi dă să mănânc la fel? O fi bolnav? Vrea să se sinucidă? E inconștient?
În momentul când ai slăbit numărul de kilograme dorite, te oprești. Corpul însă nu a uitat de unde ai plecat. Nu a avut încă timp să învețe că aceasta este noua normalitate. Așa că, dacă tu începi să-l bombardezi din nou cu tăvi întregi de brownies și lava cake, el, asemeni unei furnicuțe care nici măcar iarna nu trândăvește, va începe să pună la loc tot ce tu, cu inconștiența ta, ai decis să debarasezi. Ba mai mult, ca să se asigure că nu te mai apucă vreodată nebuniile și hotărăști că ai chef din nou de un abuz restrictiv, că nu te va mai paște gândul să-l treci printr-un alt șoc culinar, va începe să facă și niște provizii pentru zile negre, traduse în câteva kilograme extra peste greutatea de la care porniseși.
Dieta Dukan are patru faze: atacul (când tot ce ai voie să mănânci este proteina pură), croaziera (proteină pură+proteină vegetală), stabilizarea (începi treptat să reintroduci în alimentație ceea ce nu îți fusese permis în etapele anterioare: paste, pâine integrală, fasole uscată, mazăre, cartofi, etc) și consolidarea (în care se presupune că ți-ai însușit un stil de viață sănătos).
Dacă nu urmezi ca la carte stabilizarea, dacă te lași purtat de valul noii greutăți la care ai ajuns, este mai mult decât posibil să te reîntorci cu acceleratul la numărul inițial de kilograme.
De cât timp are nevoie organismul ca să învețe că noua greutate este cea dorită de toată lumea? Pierre Dukan susține că sunt necesare 10 zile/kilogram pierdut. De zece zile are nevoie organismul ca să jelească după fiecare kilogram care nu mai este dorit înapoi. Astfel, dacă ai pierdut 10 kilograme, vei urma etapa stabilizării timp de 100 de zile (200 în cazul meu, dar nu-i spuneți lui mami că iar mi se plânge că-s prea slabă și că trebuie să mă îngraș, veșnica problemă a copilăriei mele 😀 ).
După așa o lungă perioadă de timp, se presupune că deja te-ai obișnuit și tu cu noul stil de viață și că ți-ai cultivat gusturile spre ceva mai sănătos și ponderat.
Însă indiferent de dieta pe care ai urmat-o, dacă vei mânca la prânz zece pizza, trei purcei de lapte, un sac de cartofi prăjiți în untură și un tort de ciocolată, corpul tău va uita complet orice memorie ar fi putut avea anterior. Chiar și pentru cei mai fericiți dintre noi, cei care mâncau noaptea târziu cartofi prăjiți, doar-doar s-or îngrășa un kilogram-două acolo, de când au ajuns în situația de dietă, excesul nu mai poate fi sinonim cu silueta. Dar câteva mese de sărbătoare pe săptămână, nu am auzit să fi făcut rău cuiva.
Sursa foto: www.dreamstime.com