Tempura este un dish portughez care a fost preluat și popularizat de japonezi și presupune legume sau fructe de mare care vor fi învelite în aluat și prăjite în baie de ulei încins. Deși poate părea o mâncare grea, în realitate , datorită timpului scurt de coacere și a procedeelor de evitare a îmbibării cu ulei, este o mâncare extrem de ușor digestibilă.

Pentru noi, legumele tempura au o semnificație aparte. De ziua mea în 2016, Ania a fost prima oară invitată de către noi la restaurant. Am încercat și eu și Florin să comandăm mâncăruri cât mai diverse ca să aibă păpădia de unde își alege și degusta. Atunci s-a îndrăgostit fetițul de legumele tempura pe care le mănâncă și acum cu mare drag.

Ingrediente:

-250 ml bere (sau apă minerală sau apă simplă

-1 ou

-125 g făină cernută + extra pentru legume

-ulei

-legume: eu am folosit cartof dulce, morcov și ardei gras (dar puteți prepara orice: fasole verde, broccoli, ciuperci, ceapă, țelină, sfeclă, varză, dovlecei, vânătă, etc).

Mod de preparare:

În primul rând, ingredientele pentru aluatul tempura trebuie să fie foarte reci: berea și oul au fost  ținute în frigider, iar făina cernută și măsurată am ținut-o înainte la congelator. Legumele le-am tăiat în rondele foarte subțiri, ca să aibă vreme să se gătească pentru că timpul de coacere este redus și le-am lăsat și pe ele puțin la frigider.

Sare nu se pune deloc, nici în aluat, nici pe legume, nici după ce preparatul este gata, deoarece se va înmuia și își va pierde acea textură crocantă. Puteți presăra sare doar în momentul când consumați legumele tempura.

Se bate oul bine, se amestecă cu berea (sau ce lichid folosiți) și se pune toată făina deasupra. Aluatul nu trebuie amestecat deloc, cocoloașele de făină fiind foarte importante aici. Foarte ușor, se împinge făina în aluat, până când este cuprinsă cu totul de lichid.

Legumele sunt amestecate bine cu făină.

Uleiul (mult) se încinge foarte tare într-o tigaie mai adâncă. Cu un clește de bucătărie puneți feliile de legume în aluat și lăsați-le apoi în uleiul încins. Nu se pun multe legume deodată deoarece aluatul rece va răcori uleiul și-l va împiedica să-și facă treaba. Foarte rapid legumele se vor prăji pe partea de jos și atunci le veți întoarce cu cleștele de bucătărie. Când sunt arămii pe ambele părți, le scoateți pe un grătar (ca să se scurgă tot excesul de ulei) și apoi le veți mai lăsa puțin pe prosoape absorbante de hârtie.

Un deliciu garantat total de păpădia noastră care are deja o tradiție cu legumele tempura!

Poftă bună!

 

Legumele tempura și invitația la restaurant
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *