Ca niște consumatori de paste care se respectă, lasagna face parte din preferințele noastre. Pentru că eu sunt adepta rețetelor rapide care-mi permit să-mi petrec timpul cu păpădia, recunosc că nu fac foarte des lasagna. Deși durează destul de mult timp până putem să o mâncăm, nu e o rețetă foarte complicată iar gustul este senzațional.

Această rețetă de lasagna este inspirată de pe site-ul Jamilei și cantitățile sunt perfecte pentru a asigura fiecare strat cu cele necesare.

Ingrediente:

Pentru sos bolognese:

-1 kg carne tocată de vită

-900 g roșii decojite în conservă (sau roșii proaspete)

-2 linguri pastă de tomate

-2 morcovi

-2 cepe

-5 căței de usturoi

-2 foi de dafin

-rozmarin, cimbru, oregano

-sare, piper

-4 linguri de ulei

Pentru sos bechamel:

-700 ml lapte

-70 g unt

-70 g făină

-1 foaie de dafin

-cimbru

-nucșoară

-sare, piper

Pentru asamblare:

-foi de lasagna

-200 g mozzarella rasă

-100 g parmezan ras

-unt pentru uns tava

Mod de preparare:

Tocați mărunt ceapa, usturoiul și morcovul (eu le-am pus pe toate la robot). Puneți uleiul la încins într-o oală încăpătătoare și adăugați legumele cu puțină sare. Călițile până se înmoaie. Puneți condimentele (foile de dafin, rozmarin, cimbru, oregano) și amestecați bine. Adăugați carnea tocată și mărunțiți-o cu o lingură până când se separă. Călițiți totul până carnea își schimbă culoarea.  Puneți pasta de roșii și roșiile decojite date prin blender peste amestec. Amestecați până se încorporează. Adăugați două căni de apă și încă puțină sare. Lăsați să fiarbă la foc mic până sosul devine destul de gros. Scoateți foile de dafin și lăsați sosul bolognese deoparte.

Pentru sosul bechamel topiți untul într-o cratiță și adăugați făină. Căliți-o foarte puțin, cât să nu fie crudă și puneți câte-un pic de lapte, amestecând făina ca să se desfacă. Luați un tel și amestecați în timp ce adăugați pe rând laptele. Când făina s-a dizolvat în amestec, puneți condimentele (foaia de dafin, cimbru, nucșoară, sare, piper) și amestecați la foc mic până sosul devine gros și cremos. Scoateți foaia de dafin și lăsați sosul să se răcească puțin.

Ungeți o tavă cu unt. Așezați foarte puțin sos bolognese pe fundul tăvii cât să nu se prindă foile de lasagna pe care le așezați în strat deasupra acestuia (eu am folosit o tavă de 26/38 cm și mi-au încăput 5 foi orizontale și 2 foi verticale pe margine). Ungeți foile de lasagna cu sos bechamel pe toată suprafața, puneți apoi un strat de sos bolognese, parmezan și încă un strat de foi. Repetați cu sos bechamel, sos bolognese rămas, parmezan și ultimul strat de lasagna. Ungeți cu restul de sos bechamel și presărați mozzarella și restul de parmezan rămas. Băgați la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru aproximativ o oră (la mine au fost suficiente 50 de minute). Înainte să tăiați lasagna, lăsați-o să se răcească pentru a putea fi porționată ușor.

Poftă bună!

 

 

Lasagna cu sos bolognese și bechamel
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published.