16 decembrie 2017

Sunt persoane cărora nu le place să fie sărbătorite de ziua lor. Au un sentiment de nostalgie şi chiar evită contactul cu ceilalţi fie plecând în călătorii solitare, fie închizându-şi telefonul. Totally NOT my case! Eu m-am născut să fiu prinţesă de ziua mea! Sunt ca o divă care împarte zâmbind mulţumiri celor care îi transmit urări binemeritate. Voi răspunde la telefon urlându-ţi în urechi un „Laaaa muuuulţi aaaani şi ţieeee!!”, lung şi alintat. Voi fi veselă întreaga zi ca şi cum ar fi un mini Crăciun în desfăşurare. Eu cred cu tărie că ziua mea ar trebui să fie sărbătoare naţională. 16 decembrie ar trebui declarată zi liberă de la stat şi toată lumea ar face petreceri, s-ar întâlni cu prietenii şi ar bea un pahar în cinstea mea.

Din 1 Decembrie, odată cu Ziua Națională a României și începutul anotimpului meu drag, declar și eu deschis sezonul spre ziua mea. Prin 10 decembrie încep deja să simt aromă de aniversare. 14 decembrie devine o zi extrem de prietenoasă iar 15 decembrie e practic prietena mea cea mai bună. La 12 dimineața de 16 decembrie începe sărbătoarea: focuri de artificii, șampanii curgând în pahare de cristal gravate manual, hohote de râs și veselie pură. 17 decembrie e declarată a doua zi după ziua mea și o țin așa până la Crăciun.   

Nu am deloc orgolii inutile de genul „cum ai putut uita de ziua mea?!”. Ai timp să-mi poţi spune „la mulţi ani” cu o săptămână înainte sau cu o săptămână după, pentru că eu cam două săptămâni mă sărbătoresc. Ba chiar am obiceiul, dacă cineva drag nu m-a sunat sau căutat în vreun fel să-mi spună „la mulţi ani”, să îl caut eu. Nu este nicio gaură de şarpe în care să te poţi ascunde şi să scapi de urări transmise de ziua mea. Am un prieten drag pe care-l ştiu din liceu şi de care m-am apropiat mai mult în facultate, cu care am o tradiţie: în fiecare an trebuie să-l sun eu să-mi spună „la mulţi ani”. Dacă nu-l sun la prima oră, începe să-mi trimită mesaje: Hei, când mă suni şi pe mine să te felicit că exişti?

Ştiu că pare un mod egocentric, psihopat şi chiar ofensiv de a mă sărbători dar de ziua mea am dreptul să mă manifest cum doresc. Voi fi la fel de entuziastă atunci când e ziua ta, te voi suna și asalta cu urările, voi face orice să te simți special. Dar ziua mea e numai ziua mea! Mă rog, în ultimii ani, nu mai e chiar aşa.

De când s-a născut Ania, în 16 decembrie simt nevoia să-i spun şi păpădiei de 895 de ori „La mulţi ani”. După cum am mai spus, după ce naşti un puiuţ, începi să exişti în şi în afara fiinţei tale. Ania e parte din mine deci i se cuvin şi ei urări de „La mulţi ani!”.

Până în 2015 făceam mereu petreceri de ziua mea unde mi-i adunam pe toţi cei dragi. De atunci însă tot ce-mi doresc e ca de ziua mea să stau doar cu păpădia şi familia. Vorbesc cu toţi prietenii, mă gândesc la ei, mi-e dor de ei dar încă nu sunt pregătită să evadez în petreceri. Încă. Poate la anul voi avea petrecerea de „wellcome back, Mădă!”. Ştiu că va veni cândva dar nu ştiu deocamdată când. Până atunci, pentru cei 37 de mândri ani pe care-i împlinesc astăzi la 11 jumate dimineața spun: La mulţi ani mie şi La mulţi ani vouă, iubiţii mei! Să avem un an minunat împreună! Vă iubesc la fel de mult!

Asta e ce scriam pe Facebook de ziua mea în anii trecuţi:

2016

„Cum să ai o zi de naștere reușită: 1. Elementul primordial este un pui atașat în permanență de gâtul, piciorul, brațul tău sau prin extensie de mâneca, pantalonul sau părul tău. 2. Multă iubire de la familia ta minunată. 3. Vorbit mult la telefon cu oameni buni și calzi care te iubesc. 4. O tavă cu prăjitura ta preferată pentru care Ania era cât pe ce să se numească Ileana, primită cadou de la mami. 5. Mâncarea ta preferată pregătită atent de tati. 6. Permisiunea soțului de a participa și tu la prima invitație la restaurant primită de Ania de la tăticul ei. 7. Comandat o tonă de cărți de pe net. 8. Dansat cu soț și copil pe coloana sonoră a unui desen animat rusesc al cărui nume binențeles că nu îl cunoaștem. 9. Culcat cu Ania în pat: Subetape: acceptat post de ponei pentru berbecuță simpatică, convinsă de vreo 15 ori că mi-e mai bine cu.. ba nu, fără… ba nu, cu … ba nu, fără … șosete în picioare, îmbrățișat sticla de doi litri de apă plată din respect pentru Ania care s-a chinuit 5 minute s-o urce în pat cu noi după care și-a dat seama că n-are loc de ea și a înghesuit-o în coastele mele. 10. Lăsat fetiț minunat să doarmă, cerut soț un pahar de vin și citit mesaje pe facebook de la oameni frumoși. 11. Emoționat de drag. 12. Amintit că am uitat să-l sun pe Ovidiu să-mi zică ”La mulți ani”, decis să-l sperii etichetându-l în postare și promis că-l sun mâine că oricum ziua mea ține o săptămână. 13. Realizat că am îmbătrânit dacă la 36 de ani tot ce am reușit să beau până acum e un pahar juma’ de vin.
Vă mulțumesc cu tot sufletul, oameni frumoși! Sunt bine, cu Ania lângă mine nu voi putea fi niciodată altfel decât fericită! Vă îmbrățișez cu drag și promit să răspund fiecăruia în parte cât mai repede!”

2015

„Primul an în care mi-am dorit doar cadoul meu din fiecare zi: o zi întregă cu Ania! N-am învățat încă să respir prea bine fără ea! Așa că, fără chef anul acesta. Mi-a fost dor de voi de dimineață! M-am gândit la fiecare în parte. Cum vă treziți de dimineață, somnoroși, vă împleticiți până la cafea, vă amintiți că e ziua mea, vă programați mental când să mă sunați sau să-mi trimiteți mesaj, cum plecați spre serviciu sau spre treburile voastre de astăzi. Mi-am răsfoit toate amintirile mele cu voi! M-am gândit ce făceam acum un an, doi, trei .. zece, pe vremea asta! M-am gândit la Deva, Sibiu, Craiova, Cluj, București, Timișoara, Luxemburg, Germania! Atâta drag aveți fiecare rezervat în sufletul meu că nici nu știți cât de confortabil stați acolo. M-ați umplut de bucurie! Asta înseamnă prietenii mei pentru mine: să-ți facă ziua minunată, să te facă să te simți ca-n fiecare an, cea mai specială din lume, fără ca ei măcar să fie acolo! 16 decembrie 2015 este însă despre Ania! N-aș fi avut cum să pierd tocmai astăzi un hohot de-al ei de râs, un nou joc pe care-l descoperă sau vreo mutriță de bebeluș care se crede om mare! Toată ziua am simțit să-i spun ”La mulți ani” pentru că 16 decembrie nu mai e doar despre narcisica de mine: e despre noi două de-acum! La anul promit să venim împreună la chef! Aaaa, și încă ceva! Știu că anul trecut am împlinit 20 de ani dar anul acesta împlinesc 35! Vă iubesc cu tot sufletul meu de mămică de Ania, ”La mulți ani” mie și ”La mulți ani” vouă!!!”

 

 

La mulţi ani tuturor de ziua mea!
Tagged on:                                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *