Păpădia noastră a început să fie atrasă de jocuri, fie de cele cartonate cu pioni, jetoane și zaruri, fie de cele libere, v-ați ascunselea, prinselea, cu mingea. Când mergem cu ea să-și aleagă un cadou, de multe ori se decide pentru jocuri. Unele sunt distractive pentru noi toți cum ar fi că trebuie să pescuiești niște pești în mișcare sau, în calitate de broască, trebuie să mănânci cât de multe biluțe colorate apuci. Altele sunt folosite readaptat (cum ar fi cel despre cultura generală, cu un micuț glob pământesc, destinat copiilor peste 10 ani dar la care nu a vrut să renunțe, mai ales că luasem unul la fel unei fetițe aniversate, cu câteva zile în urmă).

Trebuie să recunosc însă, că nu este foarte strictă cu regulile care i se explică. Le respectă inițial, dar dacă vede că pierde teren, se reorientează și, ei bine, da, păpădia trișează, printre hohote ghidușe de râs care o fac și mai adorabilă. Fie fură biluțele mâncate de broasca mea, fie prinde peștii cu mânuța, renunțând la undița mobilă și incomodă, fie numără la v-ați ascunselea, pândind cu ochișorii deplasarea noastră.

Eu cred că are suficiente reguli de respectat în viața asta, multe dintre ele vor veni noi pe parcurs. Mai sunt și fascinată de modalitățile prin care învață cum să se adapteze și să își îndeplinească scopul propus. În plus, șansele noastre nu sunt egale, așa că, pentru un joc echilibrat, fetițul are nevoie de un avans și accept această derogare de la regulile stricte ale jocurilor.

Nu și domnul tătic, însă. La el, jocurile trebuie câștigate corect, fără excepții. Îl aud cum îi strigă din bucătărie înfocat:

-Nu trișa, Aniaaa!! Nu ai voie să te uiți unde mă ascund!!

și mi-l imaginez când era copil și ducea tratative de acest gen cu prietenii lui. 

Mă amuz în sinea mea și mă bucur că Ania are șansa să experimenteze și cum vor fi jocurile atunci când fiecare joacă pentru el și are ocazia să constate singură că unii dintre prietenii ei vor fi mai puternici sau mai îndemânatici decât ea. Acum însă mă duc în bucătărie să mediez o negociere între doi copii aflați în impas. Urați-mi succes!

Sursa foto: focusedcollection.com

 

 

Jocuri cu reguli mai mult sau mai puțin stricte
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *