De foarte multe ori, vârstnicii sunt luați gratuit, judecați, luați la mișto, blamați pentru alegerile și atitudinile lor. De foarte multe ori, alegerile și atitudinile lor sunt greșite. Ne simțim așadar îndreptățiți să acționăm în consecință. Dar, problema este că nu prea suntem.

Cu toții cerem înțelegere și grațiere atunci când ne e greu. Chiar dacă greșim, avem nevoie să fim iertați pentru că, simțim noi, am avut un motiv puternic să nu gândim limpede în acele momente. Vrem ca ceilalți să se pună în locul nostru, să empatizeze și să ne accepte. De ce nu le acordăm același favor și vârstnicilor? Sunt tot aceeași oameni pe care îi știm de-o viață, doar că acum se confruntă cu niște probleme pe care ne e greu să le înțelegem încă:

-odată cu pensionarea apare sentimentul inutilității, nu se mai simt folositori pentru societate, nu mai simt că au o așa mare importanță;

-când lumea evoluează mai repede decât o pot ei prinde din urmă, amintiți-vă cum erau vremurile atunci când vârstnicii voștri învățau despre ea. Nu puteți, nu-i așa? Probabil există un motiv pentru acest lucru.

-toată viața, din copilărie, adolescență, tinerețe și maturitate au fost activi iar acum li se cere să se odihnească. Mulți dintre ei nu prea știu cum să facă acest lucru;

-organismul începe să anunțe scăderea perfomanței de odinioară, boli, vedere slabă, energie mai puțină, uitare; amintiți-vă cât de morocănoși sunteți voi la o simplă răceală ce știți cu siguranță că va trece;

-imaginea cea mai familiară cu care s-au obișnuit toată viața în oglindă începe să se schimbe și să se simtă altfel. E dificil să o accepți netulburat!

-panta a început să devină descendentă iar priveliștea poate fi uneori extrem de greu de privit. Realizează tot mai mult că imortalitatea era o percepție pe care o preferau, dincolo de realitate. Nu pot accepta inexistența.

Atunci când devin pisălogi, enervanți, ilogici, fiți blânzi cu vârstnicii voștri! Poate că multe lucruri se schimbă la exterior, dar sufletul le rămâne același pe care l-ați iubit întotdeauna!

Sursa foto: medicalxpress.com

 

 

Iubiți-vă vârstinicii dincolo de fațadă
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *