Cineva, cumva, undeva, a auzit cât de importantă este siguranța de sine și ce rol important are în succesul nostru ca indivizi. Om bun, cu suflet mare, a răspândit vestea cu entuzism ca să nu mai rămână nicio singură ființă nesigură pe ea în acest univers.

Până să apuci să clipești de trei ori, te-ai trezit înconjurat de siguranță de sine la tot pasul:

Mergi la un interviu? Trebuie musai să pari sigur pe tine altfel nu te angajează.

Ai o întâlnire romantică? Dacă arăți vreo secundă nesigur, celălalt va traduce că nu ești un partener capabil să perpetueze adecvat specia umană.

Ești vulnerabil în fața prietenilor? Vor profita de tine până la ultima haină pe care o vor lua de pe tine.

Recunoști în fața copilului că ai greșit? Ți se va urca în cap și întreaga lui viață va fi ratată de aici încolo.

Din acest punct, un pas a mai fost până când am început cu toții să ne pricepem la absolut toate, cu o siguranță de sine imposibil de pus la îndoială: politică, sport, războaie, conflicte, economie, incendii, crime, instalații electrice, construcții, corupție, medicină, televiziune, religie, știință, genetică, psihologie, gastronomie, viețile personale ale celorlați. Această determinare a noastră de a dovedi oricui și tuturor cât de siguri suntem noi pe percepțiile noastre trece deseori dincolo de rațiune sau bun simț, parcă dintr-o spaimă teribilă de a nu rămâne cumva neobservați, ignorați, nesemnificativi. Altfel, nu-mi pot explica fenomenul de a aborda, chiar și pe diferite rețele sociale sau la coadă la pâine, persoane total necunoscute, în probleme care nu ne privesc cu nimic și despre care nu avem nici măcar minimul de informații, oferind gratuit sfaturi nesolicitate sau emițând judecăți de valoare fără nicio bază reală, toate acestea cu o siguranță de sine care are singură puterea de a spulbera orice îndoială ar aduce logica și raționamentul asupra ei.

În acest context, iertați-mă dacă eu voi căuta, de acum încolo, nesiguranța de sine înainte de toate. Vreau să văd oameni care se întreabă, în loc să aibă direct răspunsul pregătit, oameni care cercetează, înainte de a oferi verdicte dar mai ales oameni care au înțelepciunea și curajul de a-și recunoaște limitările, neștiința, greșelile, neajunsurile, umanitatea.

Profesorul meu de română din liceu ne-a spus, la un moment dat, ceva care mi-a rămas în minte: cu cât ai mai multe informații, cu atât realizezi cât de puține știi de fapt.

Dacă tot ce știi este satul tău micuț de munte, te simți sigur pe cunoștințele tale. Când afli că trăiești într-o țară cu multe regiuni, județe, orașe și sate, lucrurile se complică. Iar când începem să vorbim despre alte țări, continente, culturi, planete, galaxii, astronomie, univers, abia atunci începi să-ți faci o vagă idee despre realitatea pe care o trăiești.

Cred că cineva, cumva, undeva, poate fără vină, a umbrit cu totul importanța nesiguranței. Pentru mine, nesiguranța înseamnă o copie mai fidelă a realității, înseamnă nevoia mai mare de cunoaștere, curiozitatea, evoluția, șansa de a crește, de a te dezvolta spiritual și intelectual, înseamnă curajul de a-ți accepta limitările și puterea de a te înălța.

Siguranța de sine este adesea confundată cu stima de sine, care nu are nicio legătură cu acest context. Din contră, stima de sine presupune că tu știi că ești o persoană valoroasă, chiar dacă ești conștient că faci și vei face greșeli în continuare. Stima de sine nu înseamnă autosuficiență, ci nevoia constantă de a-ți exploata la maxim potențialul. Stima de sine nu înseamnă cunoștințe, informații, noțiuni ci emoții, procese reglatorii, atitudini și stări sufletești. Stima de sine își clădește temelia până la vârsta de trei ani. Adesea însă, la vârsta maturității, poate fi întâlnită o formă mimată e ei, cunoscută sub numele de siguranța de sine.

Așadar, în calitatea mea de persoană a multe neștiutoare, vă recomand periodic o doză sănătoasă de nesiguranță. Pentru mine, de foarte multe ori, face minuni, atât ca funcționalitate personală, cât și socială. Noile orizonturi nu pot fi niciodată descoperite de aceia care cred că le cunosc deja.

Sursa foto: www.healthdesigns.net

Importanța nesiguranței într-o lume mult prea sigură
Tagged on:             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *