Oamenii au nevoie de control asupra vieții lor. Ca să putem decide ce cotitură va lua cursul viitorului nostru, trebuie să fim capabili să controlăm variabilele pe care le întâlnim pe drum, să le anticipăm și să le dăm direcția pe care o dorim noi. Lipsa senzației de control ne poate transforma în persoane temătoare și haotice care, întocmai unuia care se scufundă în adâncuri, va agita și mai mult apele în speranța că va găsi un punct stabil de care să se agațe, atunci când tot ce trebuie să faci, de fapt, e să te liniștești și să-și sincronizezi mișcările spre direcția dorită.
Controlul însă nu se lasă atât de ușor cucerit și vine la contraatac cu ceea ce se numește iluzia controlului și care se manifestă, de regulă, în două direcții: lipsa ei sau preaplinul, subestimarea sau supraestimarea.
Atunci când nu credem că putem controla o situație, putem pierde oportunități importante pentru noi:
-sunt o mulțime de tineri fără loc de muncă, nu am eu șanse să-mi găsesc o slujbă mai bună;
-degeaba mă chinui că oricum nu pot slăbi;
-e prea bun pentru mine, nu am șanse să-i captez atenția;
-nu mă duc la vot că oricum nu voi putea rezolva singur nimic în țara asta;
Când însă am pierdut contactul cu realitatea și ”suferim” de prea mult control s-ar putea să ne regăsim în situația lui Steve Jobs, co-fondatorul Apple, care, diagnosticat cu cancer de pancreas în 2003, a fost reticent în a preda controlul medicilor lui și a ales, în schimb, să se bazeze prea mult pe sine, optând pentru soluții mai blânde în schimbul chimioterapiei, ca acupunctura, remedii naturale și o dietă specială. A murit în 2011 atunci când, deși a fost de acord cu operația, cancerul se extinsese mult prea mult.
Cum găsești atunci cantitatea ideală de control pe care să ți-o asumi asupra vieții tale?
Părerea mea profană este că trebuie să încetezi cu măsurătorile asupra controlului vieții tale și asupra vieții celorlalți. Fii activ, fii implicat, fii prezent, încearcă, visează și speră dar nu juca niciodată la pariu. Nu aștepta rezultate de care nu ai cum să fii sigur. Și atunci când un vârtej te smulge din drumul pe care l-ai proiectat pentru tine, lasă-te purtat de val pentru câteva momente. S-ar putea să te surprindă cu o priveliște minunată sau s-ar putea să-ți dea răgaz să-ți pregătești următoarea mișcare. Indiferent de variante, alegerea va fi tot a ta!
Sursa foto: healingpathsrecovery.com