Eu prefer să mănânc atunci când doarme Ania pentru că altfel masa mea va dura vreo oră şi vreo 500 de drumuri către păpădie. Ba vrea în braţe să vadă ce mănânc eu bun-bun. Va gusta din toate pe care mi le va scuipa înapoi în farfurie cu un „bleah” revelator. Ba s-au terminat desenele ei preferate şi e nevoie să-i pun altele noi. Ba vrea să picteze cu acuarele şi trebuie instalat atelierul. Ba se ceartă cu Masha şi trebuie să le despart. Ba mânuţa ei a aruncat un Chase după canapea şi acum, două secunde mai târziu, are neapărată nevoie de el. Ba performează unul din noile ei skill-uri, statul în cap pe fotoliul ei de burete cu sprijinitul picioarelor de dulap şi se loveşte la un degeţel ce trebuie imediat pupat, alinat şi dezmierdat.

Uneori însă nu apuc să mănânc deloc şi atunci voi ronţăi ce găsesc prin frigider şi nu necesită încălzire sau o utilizare adecvată a tacâmurilor.

Aşa am dat peste aceste trei reţete de gustări rapide şi foarte gustoase.

Chiftele de dovlecei

Ingrediente:

-3 dovlecei

-200 g brânză telemea (eu am folosit de oaie)

-3 căţei de usturoi

-2 ouă

-150 g făină

-1 legătură de pătrunjel

-sare şi piper

Mod de preparare:

Dovleceii se spală şi se rad cu tot cu coajă. Se sărează şi se lasă într-un vas timp de 10 minute cât să-şi lase apa. Se storc apoi bine într-o sită apăsaţi cu o lingură pentru a elimina excesul de apă. Se pun într-un vas peste care se adaugă brânza telemea, ouăle, usturoiul pisat, făina, pătrunujelul tocat şi puţin piper (sare nu pentru că e brânza sărată şi dovleceii şi-au tras şi ei sare). Se amestecă bine compoziţia. Cu mâinile umezite de apă se formează chiftelele care se prăjesc în ulei şi pe o parte şi pe cealaltă, până se rumenesc, timp de 3-4 minute. Se scot chiftelele pe un prosop absorbant şi se lasă să se scurgă de surplusul de ulei. Pot fi consumate atât calde cât şi reci.

Coşuleţe de linte cu vinete

Ingrediente:

-280 g linte fiartă (eu am folosit linte roșie)

-1 gălbenuș

-50 g parmezan ras

-30 g pesmet

-vinete coapte

-roșii

-lămâie

-ulei

-pătrunjel tocat

-sare, piper

Mod de preparare:

Lintea fiartă se scurge foarte bine de apă și se amestecă cu parmezanul ras, gălbenușul de ou și pesmetul. În forme de brioșe unse cu ulei se pune câte o lingură de compoziție care se apasă pe margini și pe fund până se mulează pe formă (marginile nu trebuie să fie perfecte ci ușor franjurate, pentru un aspect rustic). Le coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade C pentru 15-20 de minute. Le lăsăm să se răcească complet și le scoatem apoi din forme. Eu le-am umplut cu o salată de vinete coapte cu roșii, ulei, pătrunjel tocat, sare, piper și lămâie după gust dar pot fi umplute cu orice variante vă plac vouă (spumă de ton, guacamole, icre, etc.).

Năut crocant la cuptor

Ingrediente:

-2 conserve năut (de 400 g)

-2 linguri ulei

-1 linguriță chimion

-1 linguriță boia dulce

-1 linguriță coriandru măcinat

-sare

Mod de preparare:

Năutul se sccurge de apa din conservă, se spală și se usucă bine cu prosoape absorbante (altfel nu va deveni crocant la prăjire ci fiert). Se pune într-un vas, se amestecă bine cu uleiul și cu condimentele. Se așează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt într-un singur strat ca să poată fi tot cuprins de căldura cuptorului preîncălzit la 200 de grade C, pentru aproximativ 40 de minute sau până devine crocant. Se mai poate amesteca de 2-3 ori ca să se prăjească uniform.

Gata!

Din aceste rețete de gustări Ania mănâncă doar chiftelele de dovlecei și coșulețele de linte fără salată. Nu-i bai că mă ocup eu de restul!

Poftă bună!  

 

 

Gustări delicioase pentru o masă rapidă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *