Gulașul este un preparat celebru al bucătăriei ungurești, considerat simbol național. Există pe teritoriul Ungariei, competiții culinare în care este comparată măiestria de face gulaș.

Bucătăria ungurească este un amestec de influențe asiatice străvechi amestecate cu elemente germanice, austriece, italiene și slave. Mâncarea ungurească nu este tocmai ușoară, dar cu siguranță este foarte gustoasă. Țara noastră are o mulțime de rețete împrumutate de la ei, printre care se numără și gulașul (o tocană-ciorbă consistentă, păstorească), preparată în mod tradițional la foc deschis, în ceaun.

Printre ingredientele esențiale ale gastronomiei ungurești, amintesc:

-carnea (pasăre, porc, vită, pește, miel,etc), o dovadă a trecutului nomad

-ceapa

-usturoiul

-ardeiul iute

-roșiile

-chimenul

-paprika

-semințe de mac 

-aluatul

-cireșele

 

Făceam această reţetă de gulaş foarte des, în vremuri fără păpădii, dar pe atunci foloseam ceaunul.

Invitam prietenii la noi în vizită, făceam focul în vatra ceaunului din curte (acasă sau la cabană), şi stăteam în jurul lui, la un pahar de vin şi de poveste. Mulţi dintre acei prieteni sunt acum în funcţii publice administrative deci pot spune, fără să greşesc prea mult, că gulaşul nostru la ceaun are puteri magice. 🙂

Pentru că avem acum o micuţă vedetă care umple toată curtea cu jocurile şi veselia ei, gulaşul se simte mai confortabil şi mai în siguranţă, pe aragaz. Stă cuminţel acolo şi ne lasă pe noi să alergăm în voie după păpădie.

Deşi are multe ingrediente şi durează destul de mult, nu e o reţetă complicată, mare parte din timp ne-trebuind să vă ocupaţi de ea.

Se numără printre rețetele favorite ale lui Florin. El se ocupă de foc, de adăugatul ingredientelor și amestecatul din când în când, mai mult așa, ca să se răsfețe cu aroma răspândită. Eu curăț și tai legumele, îi spun când trebuie adăugate la gulaș, fac marinada și garnitura. Cu toate acestea, soțul meu mereu se laudă că el face cel mai bun gulaș din lume. Deh, bărbații ăștia!

Reţeta de gulaş este versatilă şi poate fi modificată după propriile gusturi culinare. Varianta noastră este aceasta:

Ingrediente:

1 kilogram carne de vită (puteți folosi și porc)

2 cepe mari

2 ardei graşi

4 căţei de usturoi

1 ardei iute

2 morcovi

1 roşie mare sau kethcup sau bulion sau sos de roşii

Chimen

Boia

Ulei pentru prăjit (puteţi folosi şi untură)

Pentru marinadă:

1 ardei iute (puteţi folosi şi fulgi de ardei iute)

4 căţei de usturoi

2-3 foi de dafin

Cimbru

Sare şi piper

Vin roşu cât să acopere carnea

Pentru găluşte:

6 ouă

12 linguri de făină

Sare

Începeţi cu marinada pe care noi o facem cu o zi înainte şi o lăsăm peste noapte la frigider. Tocaţi ardeiul şi usturoiul mărunt, tăiaţi carnea în bucăţi mai mici, amestecaţi toate ingredientele într-un bol şi uitaţi de ea în frigider până a doua zi. Să o scoateţi, înainte de a vă apuca de treabă, ca să aibă timp carnea să ajungă la temperatura camerei şi să nu sufere un şoc prea mare când va fi trântită în focul dogoritor.

Acum puteţi începe prepararea gulaşului. Tocaţi la dimensiunile preferate ceapa, usturoiul, ardeiul iute, ardeiul gras, morcovii şi roşia (dacă folosiţi).

Încingeţi uleiul într-un vas încăpător. Puneţi ceapa, usturoiul şi ardeiul iute la călit, adăugând un praf de sare care să ajute ceapa să se înmoaie şi să se caramelizeze și boia. Lăsaţi-le 2-3 minute şi adăugaţi morcovii iar apoi ardeii graşi. Puneți chimenul în gulaș.

Puteţi adăuga şi cimbru, dacă nu aţi folosit suficient pentru marinadă.

După ce s-au călit puţin, puneţi carnea scursă şi amestecaţi până când îşi schimbă culoarea pe toate părţile.

Dacă folosiţi un sos de tomate, puteţi să îl adăugaţi acum în gulaş.

Este momentul să puneți marinada în care a stat carnea și să adăugați, după preferințe, vin și apă din belșug (eu am pus doar apă). Luați în considerare că gulașul e un fel ciorbă-tocană, deci rămâne destul de mult lichid la final, că stă pe foc destul de mult (2-3 ore din acest moment, în funcție de cât de vită era vita) și veți mai pune și găluștele care se vor fierbe în el. Dacă nu sunteți siguri, puneți mai puțin lichid și mai adăugați pe parcurs. Așezați capacul deasupra vasului și relaxați-vă.

Dacă optați să puneți roșii, cu o oră înainte de terminarea timpului de fierbere, adăugați-le în gulaș. Dacă le veți pune mai repede, celelalte legume vor rămâne tari sub efectul roșiilor.

Pentru găluște bateți bine ouăle cu puțină sare și adăugați câte o lingură de făină, amestecând constant.

Cu doar câteva minute înainte de a opri focul, cu o lingură umezită bine în apă călduță, luați câte puțin din aluatul pentru găluște și lăsați-l să alunece în gulaș. Găluștele se ridică la suprafață, când sunt fierte și asta se întâmplă în 2-3 minute.

 

Puteți adăuga la final verdeață tocată (pătrunjel, leuștean) și puteți mânca gulașul îmblânzit cu smântână sau iaurt.

Ca să fie mai bun, mâncați gulașul cu pâine înmuiată în sos, ardelenește style și folosindu-vă de lingură sau furculiță.

În mod tradițional unguresc, gulașul de bază, de la care pornesc multe alte variante, se face mult mai simplu: căliți ceapa cu boiaua, până se înmoaie puțin, adăugați 100 ml de apă, apoi  carnea și usturoiul, lăsați să se pătrundă. Puneți o lingură de eros pista (o pastă de ardei iute) și sare, lăsați să scadă apa și  apoi adăugați ardei și roșii. Găluștele se fac bătând ouăle în puțină apă rece și adăugându-le apoi peste făină, fără a le amesteca prea mult. Aluatul se rade printr-o răzătoare specială care formează găluște de mărimea unei unghii, într-o oală cu apă care fierbe. Se lasă 2-3 minute, se scurg și se servesc ca garnitură lângă gulaș.

Eu nu fac întotdeauna gulașul de vită cu găluște, uneori preferând mămăliga sau să pun cartofi la fiert în el sau chiar puteți face un piure. Orice variantă ați alege, vă garantez că gustul final va creea dependență. Poftă bună!  

 

 

Gulaş picant de vită cu găluşte
Tagged on:                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *