Când adori mâncarea picantă cu usturoi, ultra rapidă și care dacă mai e și sănătoasă, cu atât mai bine, e imposibil să nu te gândești la guacamole.
Pentru mine e o variantă foarte bună să mănânc legume în stare crudă, pe care altfel nu prea le plac.
Rețeta a fost testată inițial pentru Ania care doar își bagă degețelele în ea și o degustă îndelung, la fel ca pe toate celelalte mâncăruri, ceea ce pentru mine e un început promițător.
La fel ca mulți alții din generația mea, am descoperit fructul de avocado mult prea târziu. Îl ador pentru că e foarte versatil. Cu un gust extrem de subtil, poate fi pus într-o multitudine de combinații, oferind, pe lângă textura cremoasă, o grămadă de beneficii pentru sănătate.
Bucătăria mexicană e rapidă, delicioasă și amuzantă. Cred că toată lumea a auzit de tacos, burrito, quesadilla, salsa ori guacamole. Trebuie să ai un gust dezvoltat pentru picant, dar chiar dacă nu e așa, aceste denumiri cu siguranță fac parte din cultura ta culinară.
Printre ingredientele esențiale ale bucătăriei mexicane se numără:
-chilli (ardeiul iute, cel mai important în mâncarea mexicană, o mare varietate de soiuri, jalapeno fiind cel mai răspândit)
-avocado (este foarte important cum îl alegi)
-lime
-jicama (o rădăcinoasă cu aromă asiatică)
-coriandru (la fel de răspândit ca pătrunjelul la noi)
-tomatillos (seamănă cu gogonelele dar este un fruct)
-fasole uscată (în special pinto-cea tărcată și fasole neagră)
-nopales (cactus)
-cuitlacoche (o ciupercă ce atacă porumbul)
-pozole (porumb alb)
-ciocolată cu aromă de scorțișoară, migdale, cuișoare
-annatto (semințe roșii care cresc în copaci și care colorează și dau un gust specific mâncării)
Fructul de avocado se alege prin palpare. Este singurul fruct care se coace abia după ce a fost cules. El trebuie să fie suficient de moale ca să fie copt și să aibă coaja nepătată. Dacă este cumpărat mai tare și lăsat câteva zile lângă un măr sau o banană, ori pus într-o pungă de hârtie neînchisă complet, procesul de coacere va fi accelerat.
Avocado se taie pe lungime, se rotesc cele două jumătăți în sens opus, se desface și se înfige lama cuțitului în sâmbure, se rotește ușor și se scoate din fruct. Cu o linguriță se scobește miezul din coajă și se folosește în mâncare.
Fructul de avocado se oxidează destul de repede, schimbându-și rapid culoarea înspre maro, de aceea el va fi însoțit de lămâie sau lime care oprește acest proces. Un sâmbure de avocado pus în mâncarea care conține acest fruct, va avea același efect ca și lămâia.
În mod tradițional, rețeta de guacamole conține avocado, ardei iute, frunze de coriandru, ceapă roșie, roșii, lămâie și sare. Dar există o mulțime de alte variante, puteți elimina sau înlocui anumite ingrediente dacă nu vă plac sau dacă vreți să simțiți și alte arome.
Eu respect în mare rețeta, exceptând coriandrul care nu-mi place și de regulă îl înlocuiesc cu pătrunjel (în rețeta de astăzi nu am pus) și pentru că ador ardeiul copt și usturoiul, le adaug în guacamole.
Așa că, rețeta mea de guacamole arată astfel:
Ingrediente:
-2 avocado
-o roșie
-o ceapă mică sau o jumătate de ceapă mai mare (am folosit albă acum)
-ardei iute după gust
-1 ardei capia
-2 căței de usturoi
-sare
-piper
-zeama de la o lămâie mică
Mod de preparare:
Curăț roșia de semințe și o tai cubulețe. Ung ardeiul capia spălat și uscat cu ulei și-l bag în cuptor, 10 minute la 200 de grade. Îl scot și-l las să se răcească într-un vas acoperit. Îl curăț de coajă și îl tai cubulețe. Toc ceapa mărunt. Pisez usturoiul cu presa. Tai ardeiul iute mărunt.
Amestec toate ingredintele.
Scot miezul de avocado și-l pisez cu furculița. Îl adaug peste restul ingredientelor.
Asezonez cu sare, piper și cu zeama de lămâie.
Gata!
Cel mai bun mod pentru mine de a mânca guacamole este întins generos pe o felie de pâine prăjită și alăturat câtorva fâșii de somon afumat.
Poftă bună!