Această reţetă de friganele de dovlecei o am dintr-o carte de bucate pentru bebeluşi şi copii mici, primită în dar de la finuţii Ada şi Călin.
Când trebuie să-i pregătesc Aniei ceva rapid şi gustos, e destul de simplu: trebuie să fie ori crocant ori cu paste de orice fel (spaghete, tăieţei, penne, tagliatelle, etc).
Friganele de dovlecei sunt o modalitate numai bună de a-i oferi păpădiei legume cu care, în alte împrejurări, nu este foarte prietenoasă.
Ingrediente:
-2 dovlecei medii, curăţaţi (eu am folosit unul mare)
-1/2 linguriţă de sare
-6 linguri de mălai (60 g)
-2 linguri de făină
-1/2 linguriţă de praf de copt
-1/4 linguriţă de boia dulce
-1 ou mare bătut uşor
-1-2 linguri ulei de rapiţă (eu am folosit de măsline)
Mod de preparare:
Dă dovleceii pe răzătoarea mare, într-un castron (ar trebui să iasă cca 2 ceşti, 315 g). Amestecă dovleceii cu sarea şi lasă-i 15 minute să se scurgă. Înveleşte dovleceii raşi într-un şervet curat şi stoarce-i bine. Pune-i înapoi în castron.
Într-un castronel, amestecă mălaiul, făina, praful de copt şi boiaua. Adaugă dovleceii şi oul bătut şi amestecă din nou.
Într-o tigaie mare, la foc potrivit, încălzeşte o lingură de ulei, înclinând tigaia ca să se întindă uniform. Pune câte o lingură de compoziţie în tigaie, aplatizând cu dosul lingurii. Prăjeşte, întorcând o dată, până se rumenesc, 3-4 minute cu totul.
După ce se prăjesc, pune friganele să se scurgă de ulei pe o farfurie tapetată cu prosop de hârtie, şi repetă până se termină compoziţia. Potriveşte focul şi mai adaugă ulei dacă este necesar. Lasă friganele să se răcească un pic înainte de a le servi.
Înveleşte friganelele de dovlecei în folie de aluminiu şi ţine-le la frigider cel mult 2 zile. Încălzeşte-le în cuptor, la foc mic.
Aceste friganele de dovlecei pot fi mâncate alături de un sos din brânză de capră cu verdețuri:
Ingrediente:
-155 g brânză moale de capră
-75 g iaurt integral
-o lingură de mărar tocat mărunt
-o lingură de pătrunjel tocat mărunt
-o linguriță de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă
Se amestecă toate ingredientele într-un blender sau robot de bucătărie, dacă vreți o consistență mai fină.
Aceasta este o gustare pe care i-o ofer Aniei între mese și pe care ea, generoasă cum este, o împarte frățește cu cei doi cățeluși care de-abia așteaptă o răsplată culinară primită direct din mânuțele păpădiei.
Poftă bună!