Toți părinții cred că știu acele momente când te grăbești iar puiul tău refuză să se plieze stării tale. Ori te grăbești să ieși pe ușă la o întâlnire la care deja ai întârziat, ori trebuie să ajungeți la o petrecere de pitici care durează numai două ore, ori vrei să te desprinzi de jocul cu păpădia pentru că ceapa ta călită de pe aragaz începe să miroasă cam ciudat.

Exact în acele momente, simțindu-ți agitația, moștenitorul tău iubit se va mișca cu o viteză invers proporțională cu dorințele tale. 

După ce drama este evitată, fie că ajungi la timp, fie că întârzii și mergi mai departe, începi să te gândești la absurditatea grabei tale. Parcă mai mereu ne grăbim undeva. Ba să ajungem la serviciu, ba la piață, ba să terminăm odată treaba, ba să ajungem din nou acasă, ba să ne ducem la culcare.

În opoziție cu noi, copiii par să nu cunoască această noțiune, ceea ce este logic: câtă vreme sunt în preajma noastră, nu există un alt loc pe pământ unde și-ar dori să ajungă.

Ca să prelungească aceste momente de apropiere, păpădia a dezvoltat propria ei expresie de amânare a solicitărilor noastre, născută cine știe de pe unde, folosindu-se de binecunoscuta tehnică a negocierii:

-Ania, facem acum ultima cursă de mașini între cățeluși și apoi mergem la masă.

-Nuuuu, maaaami! Mai facem mai muuuult sus, (no idea de unde), mai muuuult jos, încă o dată sus, încă o dată jos, ultima sus, ultima jos și după aia gata! Vrei așa, mami?

De cele mai multe ori, vreau, pentru că, în realitate, deși nu știu exact ce înseamnă, asta îmi doresc și eu. Dar când responsabilitățile mă lovesc peste față, nu-mi rămâne decât un singur lucru de făcut: să continui negocierea.

Am însă și eu acum muniție pentru dățile când fetițul e prea dornică să se întoarcă la joacă și stabilește că mâncatul mai poate aștepta:

-Hai, Ania, mai mănânci mai mult sussss, mai muuuult jos, încă o dată sus, încă o dată jos, ultima sus, ultima jos și după aia gata! Vrei așa, iubire?

Uimitor, dar această formulă are puteri magice de poveste!

Sursa foto: http://www.ogrenmeyoldasi.com

 

 

Formula magică atunci când te grăbești niciunde
Tagged on:                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *