Nu vrem să o creștem pe Ania influențați de stereotipiile diferențelor între sexe, de genul roz pentru fetițe, albastru pentru băieți, fetițele pot să plângă, băiețeii nu, fetele se joacă cu păpuși, băieții cu mașini, băieții sunt puternici, fetele firave și delicate. 

Bineînțeles că mai sunt situații când aceste diferențe se insinuează (de pildă, când îi spun păpădiei că îl voi ruga pe tăticul ei să mute dulapul greu pentru că eu nu reușesc) dar nu facem o generalizare din asta. Vrem să-i oferim ocazia fetițului să descopere singură ce poate și ce nu poate să facă și să aleagă singură ce-și dorește să facă (chiar dacă asta va însemna că va vrea să experimenteze postura de halterofilă sau pilot de curse). În ceea ce o privește, the sky is the limit!

De multe ori, când se opintește în realizarea unei sarcini pe care reușește să o ducă la bun sfârșit, o apreciez cu un:

-Bravo, iubire, ești puternică!

A descoperit recent în desenele animate de pe Youtube personajele Zombie. Așa că, dorind să afle mai multe, mi-a propus să ne jucăm de-a Patrula Zombie. O serie mai mare de patrupezi întruchipau personajele fantastice ce vorbeau gros și amenințau cu gâdilatul la burtică și mâncatul de funduleț, ambele acțiuni destul de înfricoșătoare și considerate, mai nou, o formă de invadare a spațiului fizic personal al copiilor, în ciuda râsului atașat. Seria baby din Patrulă se simțea vizată de amenințări și se refugia într-un copac construit din cărticele. După ce ambele tabere își jucau rolul, câte unul din Patrula baby se trezea la realitate și-i încuraja pe ceilalți la revoltă:

-Heeei, noi suntem Patrula cățelușilor curajoși. Nu ne e frică nouă de niște zombie! Hai să-i alungăm pe intruși!

Și porneau cu toții pe rând să-i zvârle cât colo pe abuzatori. Jocul se încheia cu zâmbete de victorie pe chip. 

A 14 oară la rând când am jucat acest joc, ori plictisită de același final, ori pentru că dorea să aibă un rol mai bun în acest film, ori pentru că simțea că ar face o treabă mai bună, Ania i-a asigurat pe baby cățeluși că are ea situația sub control. Cu niște sunete de luptă, i-a nimicit pe toți zombie din jur. A început apoi să defileze mândră prin cameră, arătându-și mușchii din postura de culturist și lăudându-se cu foc:

-Ania e puternică, mami! Ania i-a adolmit pe Zombie!

Parcă îmi place mai mult imaginea aceasta de păpădie care nu așteaptă să fie salvată de vreun cavaler pe cal alb. Adevărul este că avem o fetiță tare puternică și curajoasă!

Sursa foto: deseneanimateonlinenet.blogspot.com

 

 

Fetițe care se salvează singure
Tagged on:                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *